Migrénu snad jednou za život zažil snad každý – a každý také přizná, že to není nic příjemného. Migrénový záchvat může vyvolat mnoho věcí, včetně toho, co jíme a pijeme. Neexistuje nic jako univerzální spouštěč migrény. Existují však některé běžné spouštěče, které mohou u některých lidí přispět k epizodám migrény.
Kofein
Příliš mnoho kofeinu, nebo naopak ze dne na den vysazení kofeinu může způsobit migrénu nebo bolesti hlavy. Kofein ale může ve skutečnosti pomoci předcházet záchvatům migrény. Může také ulevit od bolesti hlavy, ale jen v případě, že jej užíváte opravdu občasně.
Potraviny a nápoje, které obsahují kofein:
- káva,
- čaj,
- čokoláda.
Umělá sladidla
Mnoho zpracovaných potravin obsahuje umělá sladidla. Jedná se o alternativu cukru, co se přidává do potravin a nápojů, aby byly sladší. Ale právě tato sladidla mohou způsobit migrénu. Jedná se hlavně o aspartam, který migrénu spouští.
Migrénou v dospělosti trpí častěji ženy (15 %) než muži (7 %)
IKEM (https://www.ikem.cz/UserFiles/Image/1461587968MIGR%C3%89NA.pdf)
Alkohol
Alkohol je jedním z nejběžnějších produktů, o nichž se předpokládá, že vyvolávají migrénu. Podle jedné studie Trusted Source více než 35 % účastníků s migrénou uvedlo, že alkohol byl jedním z jejich běžných spouštěčů. Zejména červené víno bylo hlášeno jako spouštěč u více než 77 % těchto účastníků. Alkohol může způsobit dehydrataci, která významně přispívá právě k rozvoji bolesti hlavy.
Čokoláda
Čokoláda je považována za druhý nejčastější spouštěč záchvatů migrény po alkoholu. Obsahuje kofein i beta-fenyletylamin, což může u některých lidí vyvolat bolesti hlavy.
Uzená masa
Uzená masa – včetně lahůdek, šunky, párků v rohlíku a klobás – všechny obsahují konzervační látky zvané dusičnany, které zachovávají barvu a chuť. Tyto potraviny ale mohou uvolňovat oxid dusnatý do krve, o kterém se předpokládá, že dilatuje krevní cévy v mozku.
Zrající sýry
Zrající sýry obsahují látku zvanou tyramin. Ta se tvoří, když stárnutí potraviny způsobí rozpad bílkovin. Čím déle sýr zraje, tím vyšší bude obsah tyraminu. To je další chemická látka, která vyvolává bolesti hlavy a migrénu.
Mezi sýry s vysokým obsahem tyraminu patří:
- feta,
- modrý sýr,
- parmezán.
Nakládané a fermentované potraviny
Stejně jako zrající sýry, mohou i nakládané a fermentované potraviny obsahovat vysoké množství tyraminu.
Mezi tyto potraviny patří:
- nakládané okurky,
- kimči,
- kombucha (která může mít také obsah alkoholu),
- nakládaná okra,
- nakládané jalapeños.
Mražené potraviny
Jíst zmrazené potraviny, jako je například zmrzlina, může způsobit silné bodavé bolesti v hlavě. S největší pravděpodobností pocítíte bolesti hlavy, pokud jíte toto mražené jídlo rychle.
Léčba migrény
Léčba migrény může zahrnovat kombinaci léků na předpis a alternativních léků. Pokud se u vás vyskytnou epizody pravidelné migrény, lékař pravděpodobně předepíše preventivní léky. Mohou zahrnovat beta-blokátory, které sníží krevní tlak a záchvaty migrény.
Antidepresiva jsou také někdy předepsána k prevenci příznaků migrény, a to i u pacientů bez deprese. I některé alternativní léky mohou pomoci při léčbě migrény.
Ty zahrnují:
- masážní terapie, které by mohly snížit frekvenci záchvatů migrény,
- biofeedback, který vás naučí kontrolovat fyzické reakce na stres a svalové napětí,
- vitamin B2 (riboflavin), který může pomoci předcházet epizodám migrény,
- doplňky hořčíku.
Zdroje: healthline.com, migraine.com, IKEM