Zatočte s bolestí hlavy přirozenou cestou

Nepříjemná bolest hlavy zasáhne občas každého z nás. Hlava nám třeští, nemůžeme se na nic soustředit ani naplno fungovat a udělali bychom všechno, jen aby bolest už přestala. Většinou sáhneme po nějakém prášku na hlavu – ale jde to i bez nich. Naučte se bojovat s bolestí hlavy přirozeně a bez léků.

Bolest hlavy může být dvojího typu

Rozlišujeme dva typy bolesti hlavy.

  • Primární – ta není doprovázená nemocí. Její příčinou může být migréna, stres, únava i potíže s krční páteří. Právě ta nás nejčastěji trápí a je naprosto běžnou obtíží, která se objeví a zase zmizí. S primární bolestí hlavy můžete zatočit snadno a rychle aniž byste si už museli brát jakýkoliv lék.
  • Sekundární – ta je doprovázena nemocí, jako je chřipka nebo nachlazení. Sekundární bolest hlavy je doprovodný problém nemoci a po vyléčení nemoci odezní i bolest hlavy.

Přestaňte se stresovat a hodně pijte

Bolest hlavy nás často trápí, když jsme v napětí nebo ve stresu. Zkuste trochu zpomalit své běžné tempo a naučte se odpočívat. Pomůže pobyt na čerstvém vzduchu a dlouhá procházka. Pokud se chcete vyhnout bolestem hlavy, je důležitý také pravidelný pitný režim. Někdy stačí se pořádně napít čisté neperlivé vody – a bolest hlavy je najednou pryč. Pokud máte možnost, jděte si klidně lehnout a z bolesti se vyspěte – i únava totiž umí udělat své a bolest hlavy je jedním z hlavních ukazatelů únavy a vyčerpání.

Vsaďte na babské rady

Osvědčené rady našich babiček vám pomohou zahnat bolest hlavy rychle a stejně dobře jako léky. Z bylinek vám pomůže například:

  • levandule
  • bazalka
  • tymián
  • květ černého bezu
  • dobromysl obecná
  • meduňka lékařská
  • mateřídouška úzkolistá

Ze všech bylinek se nejčastěji vaří čaj. Můžete zkusit také přikládat slupky z citrónu vnitřní stranou na čelo a mírně si třít spánky. Pomáhá také silný a poctivý kuřecí vývar – ještě lepší je slepičí. Možná se budete divit, jak se vám uleví, když si uděláte obklad z tvarohu a cibule.

Do trochy tvarohu nakrájejte cibuli a přiložte na čelo – pro snadnější aplikaci můžete směs zabalit do bavlněné látky, třeba starého látkového kapesníku. Po 15 minutách bude po bolesti.

Naučte se tyto triky také používat a uvidíte, že do lékárny pro léky od bolesti hlavy už nebudete muset nikdy chodit.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu