pšenice (zdroj foto: healthytasteoflife.com) | ilustrační fotografie
článek: Bezlepková dieta přináší velká omezení do jídelníčku, i přesto se dá stravovat chutně.
Alergie na pšenici
Stejně jako jiné potravinové alergie je důsledkem toho, že imunitní systém zaměňuje lepek (nebo jinou potravinu) za viry nebo bakterie. Vytvoří protilátku proti proteinu, což vede k přetížení, dýchacím potížím a dalším příznakům.
Odstranění lepku ze stravy změní celkový příjem vlákniny, vitaminů a dalších živin. Proto je důležité věnovat pozornost nejen složkám potravy, ale též jejich nutričnímu obsahu. Vhodné je jíst ovoce a zeleninu, fazole, semena a ořechy, vejce, ryby a drůbež a mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku. Do bezlepkové stravy můžete zahrnout například amarant, pohanku, kukuřičnou mouku, bezlepkovou mouku, rýži, sóju či brambory. Alkoholické nápoje vyrobené z hroznů si také můžete dopřát.