Většina z nás nějaké bylinky při vaření používá. Často jde ale o bylinky sušené, což do některých pokrmů není prostě to pravé. Podívejte se na naše tipy, které bylinky je dobré mít k použití čerstvé.
Dobromysl obecná neboli oregano
Tato bylinka je hojně používaná hlavně v italské kuchyni. Italové moc dobře vědí, proč právě tuto bylinku učinili základ svého stravování. Kromě skvělé chuti má dobromysl výborný vliv na organismus. Hodí se na pizzu, do těstovin i na ryby. Navíc se dá úspěšně pěstovat i doma, potřebuje však horké a slunečné místo.
Horký bramborový salát s oreganem
Připravíte jej tak, že uvaříte brambory ve slupce, oloupete je, nakrájíte na plátky a vložíte do mísy. K bramborám přidáte plátky červené cibule, olivy, oregano, sůl a balzamikový ocet. Směs důkladně promíchejte a zasypejte ho nahrubo nastrouhaným parmezánem. Servírujte ještě teplý!
Bazalka
Tato bylinka patří k nejpoužívanějším dochucovadlům všude na světě. Hodí se do salátů a těstovin, ale využijete ji také při nakládání mas. Jestliže máte bazalky hodně, určitě si vyrobte pesto. To skvěle udrží intenzitu chuti bylinky a je rychlým pomocníkem při přípravě jednoduchých a chutných jídel. Stačí lístky bazalky rozmixovat s trochou česneku, olivového oleje a oříšků, případně přidat parmezán a pesto je hotové.
Rozmarýn
Aroma bylinky je nezaměnitelné a velmi silné. V poslední době se rozmarýn dostal na výsluní hlavně v oblasti grilování. Skvěle se hodí na přípravu ryb, zeleniny i masa, a to včetně zvěřiny. Je ale potřeba dát pozor na množství bylinky, aby její chuť nepřebila všechno ostatní.
Domácí máslo s rozmarýnem
Vezměte půl kostky změklého másla, jednu lžičku čerstvého nasekaného rozmarýnu a jednu lžičku medu. Vše smíchejte a dochuťte solí a nechejte ztuhnout. Máslo můžete servírovat s čerstvým pečivem jako dokonalý předkrm.
Šalvěj
Šalvěj je vynikajícím pomocníkem v kuchyni, ale také lék. Šalvějový čaj dobře působí proti stresu a pracovnímu přetížení a má blahodárný účinek na krevní oběh a nervovou soustavu. V kuchyni se šalvěj využívá hlavně jako dochucovadlo při přípravě telecího a vepřového masa, různých nádivek a omáček.
Knedlíky se špenátem a šalvějí
Smíchejte špenát, tvaroh, mouku, vejce, špetku muškátového oříšku, sůl a parmezán. Vypracujte těsto a knedlíky uvařte ve vodě. Poté rozpalte na pánvi máslo se šalvějovými lístky a knedlíky na nich lehce osmažte.
Medvědí česnek
Tato divoce rostoucí bylinka je poslední roky v Česku hitem. Její kombinovaná chuť česneku a pažitky učarovala mnoha milovníkům dobrého a zdravého jídla. Medvědí česnek má mnoho výhod – roste ve velkém množství volně v lese, nezpůsobuje tradiční česnekový zápach z úst a obsahuje mnoho léčivých látek.
Pomazánka z medvědího česneku
Rozmíchejte tvaroh, přidejte bylinku, osolte, opepřete a máte hotovo. Pomazánka chutná výborně se sardinkami.
A co vy, máte je všechny?