Co se vyrábí z ropy? Dokonce i některé potraviny

Nejen kosmetické produkty, ale také mnoho potravin ukrývá látku zvanou jako minerální olej. Na první pohled působí sympaticky, pravdou ovšem je, že jde o produkt z ropy. V Evropské unii je její užívání v potravinářském průmyslu zakázáno. Stále se ovšem stává, že se v některých produktech objevuje.

Seznamte se s minerálními oleji

Jiným označením je také tekutý parafín, který v tabulce složení u kosmetiky naleznete jako paraffinum luquidum. Světová zdravotnická organizace tento produkt klasifikuje jako karcinogen, a proto také Evropská unie nepovoluje její užívání v souvislosti s potravinami. Stále tedy probíhají přísné kontroly a bohužel se často stává, že některé produkty tuto složku i přes zákaz obsahují.

Pozor na rizikové potraviny

I když se Evropská unie snaží co nejvíce omezit potraviny s obsahem minerálních olejů, čas od času se na pultech prodejen najde produkt, který tuto látku obsahuje. V minulých letech šlo například o uzený bok, filety, doplňky stravy, mléčné výrobky a zmrzliny.

O aktuálním stavu se vždy můžete přesvědčit na webových stránkách Informačního centra bezpečnosti potravin, které spolupracuje s Ministerstvem zdravotnictví. I v letošním roce si kontrola našla několik potravin, které minerální oleje obsahovaly. Nejčastěji se tato látka objevuje u průmyslově zpracovaných potravin. Sázejte proto raději na zdravé produkty s jednoduchým složením.

Vybírejte potraviny také podle obalů

Často je na vině také samotný obal. Ideální je vybírat přírodní obaly, které nesou jen minimum plastu a tiskařských barev, jelikož i ty mohou do potravin vpouštět mírné množství minerálních olejů.

Čím minerální oleje škodí tělu?

Jak tvrdí odborné články, při konzumaci dochází později v těle k problémům se vstřebáváním základních vitamínů, což má negativní dopady na zdraví celého těla. Látka navíc dlouhodobě zůstává v organismu, kde má špatný vliv na některé orgány, a může tak způsobovat závažnější onemocnění.

Zdroj: International Agency for Research on Cancer, Ferpotravina.cz, Bezpecnostpotravin.cz

Autor: Tereza Málková
zavřít reklamu