Čokoláda je už po staletí velmi vyhledávanou a oblíbenou pochoutkou. Existuje řada druhů čokolády, ale pokud jde o zdraví, nejčastěji se hovoří o hořké čokoládě. Na rozdíl od ostatních druhů čokolády jsou jí totiž připisovány rozmanité zdraví prospěšné účinky.
Hořká čokoláda jako zdroj vlákniny a minerálních látek
Kvalitní hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa obsahuje množství rozpustné vlákniny a řadu minerálních látek. Stogramová tabulka hořké čokolády se 70-85 % kakaa obsahuje, 11 gramů vlákniny, 67 % doporučené denní dávky železa, 58 % doporučené denní dávky hořčíku, 89 % doporučené denní dávky mědi a 98 % doporučené denní dávky manganu. Kromě toho obsahuje též draslík, fosfor, zinek a selen. Samozřejmě, že 100 gramů je poměrně velké množství, které byste neměli konzumovat denně. Kromě vlákniny a minerálů totiž obsahují též 600 kalorií a určité množství cukru.
Hořká čokoláda jako zdroj antioxidantů
Hořká čokoláda je plná organických sloučenin, které jsou biologicky aktivní a fungují jako antioxidanty. Patří mezi ně mimo jiné polyfenoly, flavanoly a katechiny. Studie ukázala, že kakao a hořká čokoláda mají větší antioxidační aktivitu než jakékoli jiné testované potraviny, mezi které patřily i populární borůvky a bobule acai.
Hořká čokoláda a krevní tlak
Odborné výzkumy rovněž prokázaly, že flavanoly obsažené v hořké čokoládě mohou stimulovat endotel, výstelku tepen, k produkci oxidu dusnatého. Jednou z funkcí oxidu dusnatého je vysílat signály tepnám, aby se uvolnily, což snižuje odpor při průtoku krve, a tím se mírně snižuje krevní tlak.
Hořká čokoláda, cholesterol a kardiovaskulární choroby
Konzumace hořké čokolády může zlepšit několik důležitých rizikových faktorů srdečních onemocnění. Provedené studie zjistily, že kakaový prášek významně snižuje špatný (LDL) cholesterol. U osob s vysokou hladinou cholesterolu také zvyšoval hladinu dobrého (HDL) cholesterolu a snižoval celkový cholesterol. Z dlouhodobého hlediska by tak mělo docházet k mnohem menšímu usazování cholesterolu v tepnách, což by mělo vést ke snížení rizika srdečních onemocnění.
Několik dlouhodobých pozorovacích studií skutečně ukazuje poměrně výrazné zlepšení. Ve studii provedené na 470 starších mužích bylo zjištěno, že kakao snižuje riziko úmrtí na srdeční choroby o 50 % v průběhu 15 let. Jiná studie odhalila, že konzumace čokolády dvakrát nebo vícekrát týdně snižuje riziko výskytu kalcifikovaného plaku v tepnách o 32 %. Flavanoly obsažené v hořké čokoládě mohou také snižovat inzulinovou rezistenci, která je dalším častým rizikovým faktorem nejen cukrovky, ale i srdečních chorob
Hořká čokoláda a mozek
Hořká čokoláda může zlepšit funkci mozku, především u starších osob. Výzkumy prokázaly, že pravidelná konzumace vysokoprocentní hořké čokolády zlepšuje kognitivní funkce u starších osob s mírnou kognitivní poruchou. Může také zlepšit verbální plynulost. Kakao navíc obsahuje stimulační látky, jako je kofein a teobromin, což může být klíčovým důvodem, proč může krátkodobě zlepšit mozkové funkce i u zdravých mladých osob.
Hořká čokoláda a kůže
V neposlední řadě bioaktivní sloučeniny obsažené v hořké čokoládě jsou skvělé i pro naši pokožku. Flavanoly pomáhají chránit před poškozením slunečním zářením, zlepšují prokrvení pokožky a zvyšují její hustotu a hydrataci.
Zdroj: nutritiondata.self.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, bmcchem.biomedcentral.com