Považujete hrášek za obyčejnou zeleninu? V tom případě se velmi mýlíte. Tato nenápadná Popelka má totiž tolik prospěšných látek pro náš organismus, že bychom se jí měli klanět. Jdeme se podívat hrášku na zoubek.
Dobrota pro všechny
Chuť čerstvě natrhaného hrášku je jednou z nejoblíbenějších chutí, kterou v létě můžete zažít. Jeho konzumace je vhodná pro lidi všech věkových skupin. Obzvláště vhodný je pro vegetariány, kterým díky vysokému obsahu bílkovin nahrazuje maso. Konzumovat by jej měly i těhotné, a v jídelníčku sportovců by měl mít hrášek své nezastupitelné místo.
Tolik prospěšných látek!
Hrášek je doslova vitamínová bomba! Jen pár lusků vám stačí, abyste do sebe dostali denní dávku vitamínu C, na který je hrášek skutečně bohatý. Další velmi významnou látkou v hrášku je pak betakaroten, což je přírodní rostlinná forma vitamínu A. Ten v našem organismu funguje jako antioxidant, a chrání kůži před poškozením vlivem přílišného slunění. Beta karoten je také významná prevence proti nádorovým onemocněním.
Nepřehlédněte: Potraviny, při jejichž konzumaci byste se měli mít na pozoru.
Další životabudiče
Další látkou, na kterou je hrášek bohatý, je železo. To potřebujeme pro správné okysličení orgánů i krve. Ptáte se, jak si do jídelníčku dodat draslík, který reguluje krevní tlak? Ano, uhodli jste! Hrášek vám vynahradí všechny doplňky stravy z lékárny! A poslední látkou, kterou nemůžeme opomenout, je vysoký obsah vlákniny v této potravině. Zajistí vám správnou funkci střev.
Až se příště vydáte na zahrádku pro trochu hrášku, zřejmě vám bude líto, že jste si jej nenaseli o něco více. Svou chybu můžete napravit příští rok. Nebo se vydejte na některé z farmářských trhů ve vašem okolí, kde si nakoupíte úrodu od farmářů z blízkosti vašeho bydliště. Přejeme vám krásné léto a hrášku provoláváme nahlas třikrát SLÁVA!