Doporučil vám lékař, ať již z preventivních důvodů nebo kvůli určitým zdravotním problémům, kolonoskopické vyšetření? Pokud jste ho ještě nikdy nepodstoupili, v hlavě se vám pravděpodobně rozběhnou nejrůznější nepříjemné vzpomínky až hororové zážitky, které vám o kolonoskopii vyprávěli vaši známí nebo které se můžete dočíst na internetu. Pojďme si popravdě říci, co vás vlastně čeká.
Co je kolonoskopie a kdy se používá
Kolonoskopie je vyšetření pomocí endoskopu, speciálního optického přístroje, který umožňuje zobrazení případných abnormalit tlustého střeva. Podle odborných studií se využívá například při podezření na hemoroidy a polypy, krvácení či nádorová onemocnění.
Kromě zobrazení střeva umožňuje též odebírání vzorků tkáně, které lze později analyzovat. Případně je během kolonoskopie též možné provádět některé menší zákroky, například odstranění polypů.
V České republice má podle zprávy Ministerstva zdravotnictví ČR každý občan starší 50 let právo na screeningovou kolonoskopii v rámci prevence kolorektálního karcinomu. V případě negativního nálezu se další screening doporučuje za deset let. Kromě screeningové kolonoskopie je součástí prevence proti rakovině tlustého střeva též test okultního krvácení do stolice.
Před kolonoskopií aneb jak se připravit
Podobně jako u většiny dalších specializovaných vyšetření je i před kolonoskopií nutné dodržovat určitá pravidla, která zajistí bezpečnost a přesnost vyšetření.
Nejdůležitější je, aby vaše střevo bylo prázdné. Další opatření se týká vysazení určitých druhů léků, které užíváte, samozřejmě po poradě s vaším ošetřujícím lékařem. Přibližně týden před vyšetřením se vysazují například léky obsahující železo.
Tři dny před kolonoskopií je v rámci přípravy na vyšetření nutná určitá změna jídelníčku. Výzkumy doporučují především nekonzumovat potraviny, které by ve vašem střevě mohly zanechat „zbytky“, například v podobě slupek či zrn. Vyřaďte tedy ze svého jídelníčku celozrnné potraviny, ovoce a zeleninu obsahující zrníčka či pecičky, luštěniny či kmín. Naopak konzumujte jogurty, bramborovou kaši či těstoviny. Dbejte též na dostatečný pitný režim.
Den před vyšetřením vynechte alkohol, kávu, džusy, perlivé a mléčné nápoje. Nutná je samozřejmě i výrazná redukce jídla. K obědu se tak doporučuje pouze čirý vývar, večer pak již pouze tekutiny, jako je neperlivá voda nebo čaj.
Den před vyšetřením nebo v některých případech i v den vyšetření budete muset též vypít speciální roztok, který napomůže vyčištění střev.
Během kolonoskopie
Na vyšetření se dostavte nalačno, pít byste měli naposledy přibližně tři hodiny pře plánovaným zákrokem. V den kolonoskopie se doporučuje vzít si v práci volno a na vyšetření se dostavit v doprovodu osoby, která vás později odveze domů, neboť vzhledem k lékům byste dvanáct hodin po zákroku neměli řídit.
Lékař vám před zavedením endoskopu podá léky, analgetika a sedativa. Ty jednak sníží pocit bolesti a jednak napomohou k uvolnění. Vlastní vyšetření se provádí na levém boku. Lékař opatrně zavede do vašeho konečníku endoskop, který bude následně posouvat tlustým střevem vzhůru.
Během vyšetření vás může lékař požádat, abyste mírně změnili polohu, aby mohl endoskop lépe posouvat. Kromě toho je možné, že vám střevo mírně „nafoukne“ pomocí vzduchu, což umožní lepší pozorování.
V případě, že je vše v pořádku, trvá kolonoskopie přibližně 20 až 30 minut. Pokud jsou během vyšetření objeveny menší polypy, lékař je obvykle ihned odstraní, v případě dalších podezření může též odebrat vzorek tkáně. Tyto zákroky samozřejmě dobu vyšetření prodlouží.
Po vyšetření
Po provedení kolonoskopie budete muset ještě alespoň hodinu počkat v čekárně, dokud neodezní účinek sedativ. Výsledky kolonoskopie se obvykle dozvíte ihned po vyšetření. V případě, že byly vzorky tkáně odeslány na histologické vyšetření, většinou do dvou týdnů.
Po zákroku můžete jako důsledek „nafouknutí“ střeva vzduchem pociťovat nadýmání a nadměrnou plynatost. Může se rovněž stát, že se ve stolici objeví malé množství krve. V případě výraznějších bolestí, většího množství krve či horečky je vhodné vyhledat co nejdříve lékařskou pomoc.
Zdroj: gastrohealth.com, mzcr.cz, ncbi.nlm.nih.gov