Snažíte se jíst trochu zdravěji? Nemusíte se hned vzdávat všech svých oblíbených pokrmů. Výměna některých ingrediencí může jídlu dodat nejen spoustu chuti, ale zároveň ho učinit zdravějším. Není na tom nic složitého. I malé změny mohou vést k výraznému rozdílu v tom, jak a co jíte.
Jak nahradit rýži?
Rýže na první pohled působí jako zdravá potravina, není tomu ale úplně tak. Naše tělo rýži rychle tráví, což způsobuje zvýšení hladiny cukru v krvi. Pokud jíte hodně bílé rýže, může vám hrozit vyšší riziko cukrovky 2. typu.
Zvažte ve svých receptech použití tak zvané „květákové rýže“. Můžete si ji buď vyrobit sami v kuchyňském robotu, nebo ji koupit již předpřipravenou. Výroba květákové ráže je velmi jednoduchá. Květák nakrájejte na růžičky, které vhoďte do mixéru. Nádobu mixéru naplňte do tří čtvrtin a poté přidejte vodu.
Mixérem několikrát zapulzujte, květák bude připomínat zrnka rýže plovoucí ve vodě. Obsah přelijte přes sítko a odstraňte co nejvíce vody. Syrovou květákovou rýži uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v lednici a spotřebujte ji do dvou dnů. Nevařenou květákovou rýži lze také bez problémů zamrazit.
Jak květákovou rýži uvařit? Na středně velké pánvi rozehřejte olej, můžete na něm zlehka orestovat i nakrájenou cibuli, česnek nebo čerstvý zázvor, ale není to nutné. Přidejte květákovou rýži, sůl a promíchejte. Přikryjte pokličkou a za občasného míchání vařte přibližně pět minut.
Jak nahradit těstoviny?
Klasické těstoviny jsou sice velmi chutné, ale mohou způsobit přibývání kilogramů i zvýšit riziko vzniku některých civilizačních chorob. Přesto se špaget či dalších těstovin nemusíte úplně vzdát, vezměte si na pomoc zeleninu a luštěniny.
Skvělá je především špagetová dýně, ale špagety a nudle se dají lehce připravit také z cukety, červené řepy, mrkve či batátů. Existují též „těstoviny“, které jsou vyrobené z luštěnin, například fazolí, čočky nebo cizrny. Zeleninové těstoviny jsou nejen nízkokalorické, ale také bezlepkové. Luštěninové těstoviny jsou bohatým zdrojem bílkovin i vlákniny.
Jak nahradit majonézu?
Mnoho z nás ví, že majonézu v salátech a dalších pokrmech lze jednoduše nahradit nebo alespoň zkombinovat se zdravějšími a méně kalorickými alternativami, jako je zakysaná smetana a bílý jogurt.
Kromě toho ale je možné v některých případech majonézu nahradit i na první pohled netradičními náhražkami v podobě avokáda nebo hummusu. Vašemu tělo tak dodáte zdravé nenasycené tuky, bílkoviny a další látky.
Jak nahradit strouhanku?
Klasická strouhanka z bílého pečiva sice dodá vašim pokrmům chutnou texturu, ale je plná kalorií a nemá žádnou skutečnou výživovou hodnotu. Zkuste místo strouhanky použít drcené lněné semínko nebo mandlovou moučku. Obě varianty vám poskytnou rostlinný zdroj omega-3 mastných kyselin a dodají vám též bílkoviny a zdravé tuky.
Ptáte se, zda to vše má opravdu nějaký smysl? Má, výměna rafinovaných obilovin, nasycených tuků a přidaných cukrů za zdravé tuky, zeleninu, luštěniny a přírodní cukry podle výzkumů skutečně přispívá ke snížení zánětů i rizika vzniku srdečních onemocnění, rakoviny, cukrovky a obezity.
Zdroj: eatingwell.com, medicalnewstoday.com, researchgate.net