luštěniny (zdroj foto: servingjoy.com) | ilustrační fotografie
článek: Pomůžeme vám dostat do dětí zdravé jídlo.
Obohaťte jídelníček
Pokud se rozhodnete obohatit běžný jídelníček o zdravé a často opomíjené suroviny jako jsou jáhly, pohanka, špaldová mouka nebo i luštěniny, základem je uvařit z nich opravdu chutné a voňavé jídlo. Děti nesmíme do jídla nutit, ale pokud jim od mala nabízíme zdravé jídlo, nemají s ním problém, a možná, že ony dokonce intuitivně vědí, co je pro ně prospěšné. Musíme jim nabízet jídla jen na ochutnání, často pak změní názor na „sprostá“ slova typu hummus, oves nebo zelené fazolky.
Dítě jídlu musí přijít na chuť samo, musí ho lákat svým vzhledem a vůní. Je dobré zařazovat zdravé potraviny pomalu a postupně. Luštěniny například děti často odmítají po svých zkušenostech se školní jídelnou. Není snadné pak děti na luštěniny přeučit. V dnešní době naštěstí v obchodech najdeme až 20 druhů luštěnin. Jsou nejenom zdravé, ale jejich vaření je i ekonomicky výhodné. Za steak zaplatíte stokoruny, zato sáček fazolí, ze kterého vykouzlíte jídlo pro celou rodinu, stojí 50 korun.
V Česku je spotřeba luštěnin opravdu velmi nízká. Šéfkuchaři a odborníci se domnívají, že neumíme luštěniny připravit tak, aby dětem chutnaly a přípravu považujeme za složitou. Existuje mnoho nápomocných zdravých kuchařek, které hned v úvodu radí začít s přípravou snáze stravitelných druhů luštěnin s rychlou a jednoduchou přípravou. Například s loupanou červenou čočkou. Z ní během chvilky vytvoříte chutnou krémovou čočkovo – mrkvovou polévku nebo ji můžete přidat do salátu.