luštěniny (zdroj foto: vegetariantimes.com) | ilustrační fotografie
článek: Pomůžeme vám dostat do dětí zdravé jídlo.
Pokud si nevíte rady
Kromě zmíněných kuchařek vám mohou pomoci i naše triky. Začněte tím, že cizrnu nebo fazole uvaříte do krémova – jsou pak mnohem chutnější. Luštěniny se také musí předem pořádně namočit na 8 až 12 hodin, čočce stačí 2 až 5 hodin. Loupaný hrách nebo červenou loupanou čočku nemusíte namáčet vůbec. Co byste ale určitě měli, vařit je v papiňáku. A hlavně je před vařením nesolte, jinak vám nezměknou!
Luštěniny přinášejí komplikace v podobě nadýmání, i proto je mnoho lidí odmítá. Jejich stravitelnost se dá zlepšit, pokud k nim během vaření přidáte kousek zázvoru, kmín, fenykl, majoránku, saturejku, bazalku či mořskou řasu. Pokud uvaříte luštěnin hodně, můžete část rozmixovat a nechat v mrazáku v pytlících na ledové kostky. Pak už stačí jen do talíře čerstvé zeleninové polévky přidat jednu nebo dvě kostky cizrnového krému a polévka je zdravější a výživnější.
Většina lidí ani neví, že se pomocí rozmixovaných luštěnin, přelitých přes síto, dá skvěle nahradit mouka, kterou obvykle používáme k zahuštění polévek či omáček. Pochopitelně doporučujeme vařit z čerstvých surovin, než z těch mražených nebo konzervovaných. V případě mražených luštěnin je nutné namáčet je mnohem delší dobu. A jestliže máte málo času, použijte i přesto konzervu fazolí nebo cizrny, je lepší dostat je na talíř takto než vůbec!