luštěniny (zdroj foto: myeasychoices.com) | ilustrační fotografie
článek: Pomůžeme vám dostat do dětí zdravé jídlo.
Maskované i nemaskované luštěniny
Dětem můžete zkusit přidávat luštěniny po menších částech do oblíbených jídel. Červená čočka je skvělá v sekané, cizrna v bramborových plackách a bílými fazolemi můžete zahustit třeba koprovku. Děti jedí více očima. Pokud použijete luštěniny do koláče či lívanců, děti je snědí v pohodě, na rozdíl od nevzhledné čočkové nebo hrachové kaše. Najít si můžete recept na cizrnovo – kakaový dortík s tvarohem či kokosovo – citronové řezy z cizrnové mouky.
Dobré je naservírovat dětem občas jídlo bez maskování. Schovávat zdravé potraviny do oblíbených jídel může vést k tomu, že děti o jejich existenci nebudou mít tušení. Skvělou radou a „fíglem“ je takzvaný receptový minimalismus. Podstatou je, že se nebudete pokoušet z jedné plodiny vytvářet desítky různých jídel, ale po vyzkoušení zůstanete u pár receptů, které se uchytí v celé rodině.
Odbornice na zdravou výživu prozradila, jak to funguje u ní doma. Například jáhly. Má vyzkoušené 3 až 4 recepty, které chutnají všem. Můžete se inspirovat – šťouchané brambory obsahující jáhly, krémová polévka z cuket a jáhel na způsob koprovky, bramborákové těsto s jáhly a nepečený ovocný koláč, též s přidanými jáhly. A stejně to funguje s pohankou, luštěninami a dalšími zdravými potravinami.