Kdo se chce zbavit přebytečných kilogramů, obvykle hledá možnosti, jak toho docílit. Vedle zvýšené porce pohybové činnosti je to také konzumace zdraví prospěšných jídel, která jsou bohatá na vlákninu i vitamíny. Ke snížení hmotnosti může přispět i čaj z cesmíny paraguayské, jemuž se říká yerba maté.
Čaj z cesmíny paraguayské
Nejoblíbenějším jihoamerickým nápojem je maté, které domorodci tradičně podávají v nádobě z vydlabané tykve s úzkým hrdlem zvané kalabasa. Z ní se čaj pije bambusovým brčkem. Jihoameričani často kombinují maté s limonádou, jeho ortodoxní příznivci však nápoj pijí bez jakékoliv dodané chuti. Pití čaj je pro domorodé Jihoameričany příležitostí k trávení času se svými přáteli, během kterého usrkávají z brčka svoje maté. Čaj z cesmíny je zdravým nápojem, který má na lidský organismus pozitivní vliv.
Cesmína paraguayská je strom se stálezelenými listy. Roste v nadmořské výšce od 500 metrů nad mořem a dorůst může až dvaceti metrů. Není to tedy žádné tintítko. Aby se však listy lépe sklízely, tak se cesmína seřezává na maximální výšku osm metrů. Každé čtyři roky je třeba uřezat koncové větve, z nichž se sbírají listy, které se suší a drtí. Ony jsou hlavním materiálem pro přípravu čaje yerba maté.
Příprava čaje yerba maté
I v našich končinách je při přípravě čaje yerba maté používat kalabasu. Pochopitelně nikoliv tu z vydlabané dýně, ale nádobu podobného tvaru, které jsou u nás již běžně k dostání. Pro jednoho člověka je ideální objem asi 150 ml. Nádobku naplníte ze tří čtvrtin yerba maté. Zalijete trochou vody o teplotě asi 50 stupňů Celsia, necháte chvíli louhovat, až voda zcela vsákne. Pak dolijete do plného objemu vodou o teplotě maximálně 80 stupňů Celsia. Nálev je okamžitě připravený k použití.
Pije se pomocí kovového brčka, kterému se říká bombilla. Maté se na rozdíl od černého čaje neslévá – lístky se ponechávají v nádobce po celou dobu, co se z ní popíjí. Čaj lze pít bez jakékoliv příchuti. Pokud si ho ale osladíte karamelem, cukrem nebo medem a doplníte kapkou citronové šťávy, získáte chuťově velmi lahodný nápoj.
Zdravotní účinky na organismus
Cesmína paraguayská obsahuje kofein, proto je yerba maté známé svými povzbuzujícími účinky. Čaj odstraňuje únavu a pozitivně působí i na nervový systém. Vedle něho je bohatá na minerální látky – vápník, hořčík, draslík, křemík, fosfor, železo, a také vitamíny – A, B, C, E. Vedle zlepšení látkové výměny tento čaj normalizuje hladinu cukru v krvi, podporuje funkci ledvin a posiluje imunitní systém. Yerba maté má i redukční účinky, protože omezuje pocit hladu. Proto se používá v situaci, kdy chce člověk shodit nějaký ten kilogram, který má navíc.
Jihoameričani často nápoj pili v období nouze, kdy byl nedostatek jídla.
Zdroj: teatulia, healthline | foto: pikrepo