obiloviny (zdroj foto: freepik.com) | ilustrační fotografie
článek: Prokletí jménem celiakie. Jak žít bez lepku?
Potraviny bez lepku
Největší problém se objevuje, pokud celiak jí mimo domov, například v restauraci. Mnoho restaurací už přizpůsobilo jídelníček nejrůznějším skupinám lidí, ale bezlepkovou stravu zde prakticky nenajdete. Naštěstí alespoň existují specializované obchody, a dokonce i supermarkety také nabízejí potraviny bez lepku.
Jednoduše řečeno, je nutné, aby se celiak vyhýbal všemu, co by mohlo obsahovat obiloviny (tedy pšenici, oves, ječmen a žito). Naopak jejich zdraví prospívá rýže, kukuřice, pohanka, proso nebo amarant. Dnes se i z těchto surovin vyrábějí těstoviny, pečivo, sladkosti a podobně. Důležité ale je, že celiaci mohou jíst maso! To jim dodá mnoho potřebných látek, stejně jako konzumace ovoce a zeleniny. Bonusem je, že bezlepková strava může i dobře chutnat, stačí vyzkoušet různé recepty a určitě si vyberete. A problémy s pečivem? Co si ho zkusit upéct doma? Mouku bez lepku snadno seženete, vyrábí se z kukuřice, sóji či rýže). Můžete si tak připravit i knedlík nebo strouhanku na obalení řízku.