V horkém počasí je ideální vyměnit těžké jídlo za lehký salát. Co ale dělat, když už bylo zeleniny přespříliš? Vyměňte zeleninu za ovoce a zdravě si oslaďte život. Podívejte se na naše oblíbené recepty a nechte se inspirovat.
Není ovoce, jako ovoce
Základní rozdělení ovoce je jednoduché. Dělí se na:
- sladké
- kyselé
Mezi kyselé druhy patří například jablka, hrušky a citrusy, a mezi sladké druhy například hroznové víno a fíky. Příprava a podávání ovocných salátů má pár základních pravidel:
- míchejte pouze ovoce ze stejné skupiny
- salát nepřipravujte dopředu
- salát podávejte dobře vychlazený
- dávejte pozor na pecky
Proč míchat jen ovoce, které patří do stejné skupiny? Jde především o to, že obě skupiny jsou rozličně náročné na trávení. Taky k využití látek, které se v ovoci vyskytují, je potřeba jiných procesů.
Salát s grapefruitem a kuřecím masem
Na tento svěží salát budete potřebovat:
- 2 větší grapefruity
- půlku pečeného kuřete
- 200 g žampiónů (konzervovaných)
Zálivku připravíte ze 3 lžic majonézy a 1 bílého jogurtu. Dochutíte ji cukrem, solí, pepřem a tabascem.
Grapefruity oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Kuře zbavte kostí a také nakrájejte na malé kousky. Kousky kuřete dejte do větší mísy, do které přidejte kousky grapefruitu. Promíchejte a přidejte žampióny. Zálivku si nachystejte tak, že smícháte jogurt s majonézou a směs ochutíte cukrem, solí, pepřem a tabascem. Zálivku přidejte do mísy k masu a ovoci a důkladně promíchejte. Nechte dobře vychladit v lednici a podávejte například s tmavým pečivem.
Ovocný salát s těstovinami
Na tuhle pochoutku budete potřebovat:
- 150 g těstovin
- 1 jablko
- 2 mandarinky
- 1 banán
- 4 lžíce bílého jogurtu
- cukr (nebo med)
- trochu olivového oleje
Uvařte těstoviny (čas přizpůsobte návodu) a předtím, než je vložíte do mísy, je nechte vychladnout. Nezapomeňte je zakápnout olivovým olejem. Mezitím si připravte ovoce. Jablko zbavte slupky i jadřince a nakrájejte jej na kousky. Také si oloupejte a nakrájejte mandarinky – snažte se je i zbavit pecek. Banán také oloupejte a nakrájejte na kolečka. Vychladlé těstoviny v míse smíchejte s nachystaným ovocem. Nezapomeňte směs důkladně promíchat. K směsi přidejte bílý jogurt a opět opatrně promíchejte. Dochuťte trochou cukru, nebo pokud vás láká zdravější varianta, tak medem. Salát nechte před podáváním vychladit.
Smetanový salát s angreštem
Na tento lehký dezert budete potřebovat:
- 600 g angreštu
- 100 g cukru
- 3 lžíce vlašských ořechů
- 150 ml sladké smetany
- 50 g malinového sirupu
Angrešt jednoduše rozmačkejte vidličko a posypejte cukrem. Přidejte sirup se smetanou a důkladně směs promíchejte. Nakonec přidejte nasekané ořechy a vychlaďte. Můžete podávat.
Jaký ovocný salát je ten váš oblíbený? Podělte se s námi o recept v komentářích.