cukr (zdroj foto: reuters.com) | ilustrační fotografie
článek: Váš mozek na cukru. Co podle vědců způsobuje cukr v našem těle a jaký to má vliv na naši psychiku
Výše zmíněné nervové buňky se nazývají inhibiční neurony. Výzkum na potkanech prokázal, že stravování s vysokým obsahem cukru tyto inhibiční neurony může změnit. Potkani se po cukru stali méně schopnými řídit své chování, pamatovat si a rozhodovat se. Zasaženy totiž byly neurony, které jsou důležité pro kódování vzpomínek a pro následné přežití.
Jak chránit mozek před cukrem?
Světová zdravotnická organizace doporučuje omezit příjem přidaných cukrů na 5 % denního příjmu kalorií, což je 25 gramů, tedy 6 čajových lžiček. Průměrný dospělý člověk přitom zkonzumuje denně zhruba 85 gramů (20 čajových lžiček cukru), což je poměrně velký rozdíl. Místo cukru se doporučuje konzumovat potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které jsou rovněž schopné podporovat mozkové chemikálie potřebné k vytváření nových neuronů.