Máte-li rádi produkty z kozího mléka, jste ve výhodě. „Kozí“ produkty mají řadu výborných vlastností, včetně toho, že umí dobře pečovat o pokožku poškozenou při onkologické léčbě.
Dříve jste našli kozu snad v každé chalupě, bylo to levnější než chovat krávu. V současnosti se kozí mléko vrátilo na trh a mnoho lidí jej upřednostňuje před mlékem kravským.
Kozí mléko pro pokožku
Nejnovější objevy, co se kozího mléka týče, přinesla onkologie. V některých centrech pro onkologicky nemocné už kozí kosmetiku nabízejí, v jiných se na to teprve chystají. Po onkologické léčbě potřebuje pokožka úplně jiné složení kosmetických produktů, než na jaké byla zvyklá před léčbou. Pokožka při léčbě a po ní je velmi citlivá a nesnese žádné zátěžové látky.
Přípravky kozí kosmetiky obsahují ve vysokých koncentracích kozí syrovátku, tuk a tvaroh. Výzkumy u těchto produktů opravdu potvrdily, že je citlivá pleť výborně snáší a že mají pozitivní vliv na složení kožního mikrobiomu, který je hlavní složkou kožní bariéry. Jestliže přípravky obsahují složky kozího mléka podporují obnovu pleti, stabilizují pH ochranného filmu a kozí tuk je ideální pro přenos účinných látek do hlubších vrstev kůže. Funguje to také na omlazení pleti.
Kozí mléko pro tělo
Kozí mléko by se nemělo používat pouze na pleť, naše tělo ho ocení i ve formě určené k pití či jídlu. Zatím se mu spíš vyhýbáme. Průměrný Čech vypije ročně přibližně 58,7 litru mléka, z toho 58,6 litru kravského mléka a 1 decilitr toho kozího. Z pohledu výživového poradenství je ale kozí mléko nutričně cennější a mnohem lépe stravitelné než mléko kravské. Stravitelnost je dána zejména rozměry a složením tukových částic, které se v kozím mléce podobají částicím v mateřském mléce.
Pití kozího mléka má navíc pozitivní vliv na metabolismus minerálů, na rekonvalescenci při chudokrevnosti, posiluje imunitní systém a reguluje vlhkost pleti. Kozí mléko také obsahuje více vápníku, hořčíku, fosforu a železa. Není třeba kozí mléko pít, můžete ho konzumovat ve formě sýrů či jogurtů. Bohužel lidi často odradí vůně kozího mléka. Doporučuje se zkoušet různá mléka, protože u každého chovu je to trochu jiné. A čerstvý sýr je téměř bez zápachu.
Stravitelnost kozího mléka
Stravitelnost mléka obecně je dána zejména velikostí tukových částic, druhu přítomných bílkovin a mastných kyselin.
- Kravské mléko obsahuje stravitelný mléčný kasein (bílkovinu mléka) ze 76 až 90 %.
- Kozí mléko má kasein stravitelný až z 96 %.
- Tuk v kozím mléce lépe trávíme a je v něm méně laktózy než v kravském mléce.
Kozí mléko má pozitivní vliv také na nervovou soustavu a jeho pravidelná konzumace vede ke snížení nervozity a stresu.