Demence je jedním z problémů, který s sebou přináší stáří a prodlužující se průměrný věk populace. Bohužel na ni ani v dnešní době neexistuje žádný stoprocentně účinný lék. Nelze ji vyléčit, jen do určité míry zpomalit její vývoj a zmírnit některé příznaky.
Počet pacientů s demencí roste a poroste
Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) trpí demencí více než 55 milionů lidí na celém světě, přičemž každý rok je diagnostikována u 10 milionů lidí. Přibližně 60-70 % lidí s demencí na celém světě trpí též Alzheimerovou chorobou. Vzhledem ke stárnutí světové populace WHO předpovídá, že do roku 2030 vzroste počet lidí s demencí na 78 milionů a do roku 2050 na 139 milionů.
Hlavními příznaky demence jsou problémy s pamětí, ztráta kognitivních funkcí a koordinace a změny osobnosti. Nejvýznamnějším rizikovým faktorem demence je stárnutí, více než 90 % lidí s demencí je starších 65 let, ale podílejí se na něm i další faktory. Vzhledem k obavě, že demencí bude v budoucnu trpět poměrně výrazné procento starší populace, probíhá v souvislosti s touto nemocí řada výzkumů. Jeden z nich se například nedávno zaměřil na to, zda vznik demence může souviset s naším jídelníčkem, stravou, kterou pravidelně a dlouhodobě konzumujeme.
Středomořská dieta
Udržovat se v dobré kondici a zdraví může snížit riziko demence a strava je důležitou součástí udržování se v dobré kondice a existují názory, že strava, která je dobrá pro srdce, je dobrá i pro hlavu. Nedávný výzkum ukázal, že středomořská strava má spojitost se zlepšením kognitivních funkcí a zpomalením přechodu od mírné kognitivní poruchy k demenci. Středomořská dieta je založena především na dostatku ovoce a zeleniny, ořechů a semínek, olivového oleje a ryb, společně s malým množstvím mléčných výrobků, vajec, červeného masa a mírnou konzumací červeného vína.
Dieta MIND
Alternativou středomořské diety je dieta MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay). Dieta je podobná, ale více se zaměřuje na zelenou listovou zeleninu, ořechy, bobuloviny, fazole, celozrnné výrobky, mořské plody, drůbež a olivový olej. Studie z roku 2021 zjistila pozitivní korelaci mezi skóre diety MIND, kognitivní odolností a kognitivními funkcemi.
Zpracované potraviny mohou zvyšovat riziko
Konzumace zpracovaných potravin je často jedním z největších problémů, který s jídelníčkem souvisí. Může však strava s vysokým obsahem zpracovaných potravin zvyšovat riziko demence? Francouzská studie potvrdila, že u starších účastníků, kteří denně jedli svačinu s vysokým obsahem rafinovaných sacharidů, byla vyšší pravděpodobnost vzniku demence. Rovněž pravidelná konzumace zpracovaných masných výrobků zvýšila relativní riziko demence o 44 % a Alzheimerovy choroby o 52 %.
Pít, či nepít?
Souvislost mezi alkoholem a demencí není dosud zcela jasná. Zatímco konzumace velkého množství alkoholu má silný vliv na rozvoj demence, vliv mírné konzumace alkoholu je stále otevřený. Většina studií dokonce naznačuj souvislost mezi nízkou až střední konzumací alkoholu a sníženým rizikem demence, zejména u konzumentů červeného vína. Je tedy možné, že pití s mírou může mít určitý ochranný účinek, ale žádná observační studie nemůže vyloučit všechny ostatní faktory. Je možné, že ti, kteří pijí s mírou, se lépe stravují, více cvičí nebo jsou obecně v lepší zdravotní kondici.
Zdroj: dementia.org.au, who.int, cdc.gov, ncbi.nlm.nih.gov, n.neurology.org, academic.oup.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, alz-journals.onlinelibrary.wiley.com