Houby jsou jednou z mála potravin, které si můžete bez omezení nasbírat přímo v přírodě. V kuchyni mají bohaté využití, a to jak při přípravě předkrmů, tak u hlavních jídel a slaných dezertů. Jde také o nízkokalorické jídlo, na kterém si pochutnáte a vylepšíte s jeho pomocí mnoho tradičních receptů.
Pozitivní dopad na zdraví
Houby obsahují mnoho minerálů, vitamínů a antioxidantů. Některé druhy poslouží převážně vašim kostem a imunitnímu systému. Jsou proto vhodné pro všechny věkové kategorie, jelikož slouží jako bohatá výživa pro tělo.
Posílená imunita
Trpíte často na nachlazení, virová onemocnění a další zdravotní problémy? Slabou imunitu můžete posilnit díky pravidelné konzumaci hub. Mají totiž protizánětlivé účinky a při mnoha výzkumech bylo prokázáno, že je tělo po jejich konzumaci schopné lépe bojovat s cizími látkami v těle a chránit organismus před jejich působením.
Lepší krevní tlak
Ideálním prvkem, který snižuje vysoký krevní tlak a napětí v cévách je draslík. Ten se v bohatém množství nachází v různých houbách. Pokud ještě jejich konzumaci spojíte s pravidelnou fyzickou aktivitou, můžete se do pár týdnů či měsíců těšit z lepšího zdravotního stavu. Váš tlak se může díky této drobnosti ustálit a vy se budete cítit lépe.
Ztráta váhy
V minulosti byl na dobrovolnících proveden výzkum, který ukázal, jak mohou houby pomoci při ztrátě váhy. Dobrovolníci nahradili dvacet procent konzumovaného hovězího masa houbami a ukázalo se, že je jejich BMI na konci výzkumu mnohem lepší. Snížily se také příznaky některých metabolických poruch, což jen dokázalo, že houby obsahují také příznivé a zdravé látky pro tělo.
Prevence závažných onemocnění
Houby jsou často podceňovanou součástí jídelníčků. Dokáží totiž omezit riziko vzniku Alzheimerovi choroby, rakoviny i cukrovky. Obsahují selen, měď, hořčík, fosfor a mnoho dalších prospěšných živin, které tělo pravidelně vyžaduje.
Zdroj: Webmd.com (Nourish by WebMD)