kozlík lékažský (zdroj foto: botanic.cz) | ilustrační fotografie
článek: Zázračná síla z kořenů rostlin. objevte ji společně s námi!
Kořen kozlíku lékařského
Kozlík je zdrojem silic, hořčin, alkaloidů a valerinu. Je mírně sedativní, uklidňuje při silném rozčílení, při nervovém neklidu, pomáhá při nespavosti. Také uvolňuje žaludeční křeče u psychosomatických potížích a obecně prospívá trávení.
Pozor dejte na to, že kořen kozlíku není vhodný pro dlouhodobé podávání, u některých lidí už po měsíci každodenního podávání preparát přestává účinkovat a místo uklidnění se objevuje nabuzení.
Kozlíkové víno má pro strach uděláno
Budete potřebovat:
- 1 polévkovou lžíci nasekaného kořene kozlíku (bylinka má velmi nepříjemnou vůni, ale ta se ve víně zcela ztratí)
- 1 polévkovou lžíci nasekané citronové kůry
- 2 roztlučené hřebíčky
- 1 litr kvalitního červeného vína
Kořen kozlíku, roztlučené hřebíčky a citronovou kůru přelijte vínem a nechte louhovat na klidném místě. Každý den víno protřepávejte! Po 14 dnech vše přeceďte, nalijte do skleněné lahve a uchovávejte na chladném místě. Užívá se večer v množství 1 až 2 x 50 mililitrů.