Když máte zdravotní problém, existují farmaceutické produkty, které dokážou pomoci. Stále více lidí se však uchyluje k přírodní léčbě a oprašuje znalosti našich předků, kteří si s ní museli vystačit.
Dnes však vedle tradičních českých bylin můžeme využívat i ty, které rostou v zahraničí. Třeba kurkuma je oblíbeným kořením a barvivem, zároveň však dokáže účinně léčit. Na co všechno je možné ji použít?
Tradiční koření v indické a thajské kuchyni
Původní domovinou kurkumy je jihovýchodní Asie, Laos a Thajsko. V našich končinách ji pěstovat nelze, tudíž jsme odkázáni na její dovoz. Někdy se jí říká indický šafrán. Zdrojem kurkumy je mletý sušený oddenek kurkumovníku dlouhého, který má jasně žlutou barvu. To je ostatně i poznávací znamení kurkumy. Přidává se do kari koření a je součástí indické, thajské, perské i pákistánské kuchyně. Chuť mletého oddenku kurkumy má pepřovou, lehce nahořklou chuť, jíž lze připodobnit hořčici.
Kde všude se používá kurkuma?
Z kurkumy se vyrábí také moučka, kterou lze použít k zahuštění rybích polévek. Kromě toho se využívá schopnost kurkumy barvit, přidává se proto například do těstovin jako barvivo. Zvyšuje i trvanlivost potravin.
Jaké jsou zdravotní účinky kurkumy
Indický šafrán neboli kurkuma je ideálním léčivem některých poruch jaterní činnosti. Pozitivní vliv má také na žlučník a žlučové cesty tím, že zvyšuje sekreci žluči a tlumí záněty v této oblasti. Kurkumu lze proto používat v případě, že člověk trpí na žlučové kameny nebo na problémy s tvorbou a odtokem žluči.
Tak jako každé koření, tak i kurkuma zvyšuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení, dokonce umí zabránit kvasné a hnilobné dyspepsii. Její velkou výhodou je, že její působení je jemnější a méně dráždivé než některá jiná koření, jako je pepř nebo nové koření. Díky tomu je možné kurkumu používat jako koření při dietě, která vyžaduje málo koření.
S čím je dobré kurkumu kombinovat
Kurkumin, tedy vonná silice a barvivo, je dobře rozpustný v ethanolu a v tucích, ve vodě nikoliv. Proto může být někdy problém z kurkumy získat co nejvíce. Jestliže chcete podpořit vstřebávání kurkumy do krevního oběhu, tak do 1 polévkové lžíce kurkumy přidejte 2 lžíce rostlinného oleje, a to nejlépe panenského olivového.
Čtěte také: Káva a její vliv na tělo – co znamená pro trávení, srdce nebo mozek?
Kombinovat ji můžete také s mletým pepřem opět v množství 1 polévková lžíce, a vytvořit tak domácí směs pro ochucení dušených mas nebo polévek. Pepř totiž brání tomu, aby se kurkumin vstřebával skrz střevní stěnu, a to zdravé z kurkumy šlo až do krevního oběhu.
Jak uchovávat kurkumový prášek
Při používání prášku z kurkumy bychom měli dbát na to, aby byl co nejčerstvější. Jestliže máte doma starou kořenku a v ní vybledlou kurkumu bez chuti, již ji nepoužívejte a dejte přednost koupi nové kurkumy.
Ta by se měla skladovat bez přístupu vzduchu, vyžaduje suché a chladné místo, kam nesvítí slunce.