Veganství, to není jen druh stravy, ale také filozofie a druh životního stylu. Jeho postoj spočívá v odmítání užívání zvířat k lidskému užitku – ať už surovin nebo výrobních jednotek. Veganství se vyznačuje vyloučením živočišné potravy z jídelníčku, ale také nevyužíváním žádných živočišných výrobků – jako je například kůže.
V dnešní době není už tak těžké být veganem a způsobů, jak se skvěle najíst i bez živočišných surovin je mnoho – inspirujte se.
Fazolová pomazánka
Suroviny:
- 1 hrnek nebo 1 plechovka fazolí – nejlépe bílých
- 2 lžíce řepkového oleje
- 8 – 10 sušených rajčat
- sůl, popřípadě chilli
Postup:
- Uvařené fazole nebo ty z plechovky a sušená rajčata spolu s olejem rozmixujte v mixéru do hladka.
- Podle chuti osolíme. Kdo má rád ostřejší jídlo – přidá špetku chilli.
- Podávat pomazánku můžete s čerstvým pečivem nebo k topinkám.
Ajvar – tradiční chorvatská papriková pasta
Suroviny:
- 2 lilky
- 6 – 8 červených paprik – podle velikosti
- 125 ml olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- šťáva z jednoho citronu
- sůl, pepř
Postup:
- Lilky pokrájíme na kolečka a nasolíme – necháme chvíli vypotit. Pak je otřeme lehce ubrouskem.
- Papriky umyjeme, rozpůlíme a očistíme. Společně s lilky pečeme v troubě do měkka.
- Papriky poté oloupeme a pokrájíme. I s lilky dáme do mixéru a přidáme šťávu z citronu, česnek, olej a podle chuti osolíme a opepříme.
- Mixujeme do podoby kaše nebo jemné pasty.
Guacammus
Suroviny:
- 1 hrnek uvařené cizrny
- 1 zralé avokádo
- 1 stroužek česneku
- sůl a pepř
Postup:
- Avokádo rozřízneme a vydlabeme lžičkou.
- Do mixéru vložíme uvařenou cizrnu a vydlabané avokádo, stroužek česneku a podle chuti sůl a pepř.
- Rozmixujeme do hladka. Podáváme s pečivem a báječně chutná také s krekry.
Lehké a chutné recepty, které oceníte hlavně v létě. Stačí vám jen mixér a pár minut času. I vegani umějí jíst chutně a zdravě – zkuste to.