3 skvělé veganské recepty, které vás nadchnou svou jednoduchostí – budete potřebovat jen mixér!

Veganství, to není jen druh stravy, ale také filozofie a druh životního stylu. Jeho postoj spočívá v odmítání užívání zvířat k lidskému užitku – ať už surovin nebo výrobních jednotek. Veganství se vyznačuje vyloučením živočišné potravy z jídelníčku, ale také nevyužíváním žádných živočišných výrobků – jako je například kůže.

V dnešní době není už tak těžké být veganem a způsobů, jak se skvěle najíst i bez živočišných surovin je mnoho – inspirujte se.

Fazolová pomazánka

Suroviny:

  • 1 hrnek nebo 1 plechovka fazolí – nejlépe bílých
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 8 – 10 sušených rajčat
  • sůl, popřípadě chilli

Postup:

  • Uvařené fazole nebo ty z plechovky a sušená rajčata spolu s olejem rozmixujte v mixéru do hladka.
  • Podle chuti osolíme. Kdo má rád ostřejší jídlo – přidá špetku chilli.
  • Podávat pomazánku můžete s čerstvým pečivem nebo k topinkám.
FW1203FFA02

Ajvar – tradiční chorvatská papriková pasta

Suroviny:

  • 2 lilky
  • 6 – 8 červených paprik – podle velikosti
  • 125 ml olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • šťáva z jednoho citronu
  • sůl, pepř

Postup:

  • Lilky pokrájíme na kolečka a nasolíme – necháme chvíli vypotit. Pak je otřeme lehce ubrouskem.
  • Papriky umyjeme, rozpůlíme a očistíme. Společně s lilky pečeme v troubě do měkka.
  • Papriky poté oloupeme a pokrájíme. I s lilky dáme do mixéru a přidáme šťávu z citronu, česnek, olej a podle chuti osolíme a opepříme.
  • Mixujeme do podoby kaše nebo jemné pasty.

Guacammus

Suroviny:

  • 1 hrnek uvařené cizrny
  • 1 zralé avokádo
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř

Postup:

  • Avokádo rozřízneme a vydlabeme lžičkou.
  • Do mixéru vložíme uvařenou cizrnu a vydlabané avokádo, stroužek česneku a podle chuti sůl a pepř.
  • Rozmixujeme do hladka. Podáváme s pečivem a báječně chutná také s krekry.

Lehké a chutné recepty, které oceníte hlavně v létě. Stačí vám jen mixér a pár minut času. I vegani umějí jíst chutně a zdravě – zkuste to.

 

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu