5 potravin, které se vyplatí konzumovat v horkých letních dnech

Horké letní počasí klade na náš organismus v mnoha směrech velké nároky. Často se doporučuje přizpůsobit teplým dnům i svůj jídelníček. Samozřejmostí by měl být především zvýšený příjem tekutin. Ty lze organismu dodávat nejen prostřednictvím nápojů, ale také určitých druhů potravin, zejména ovoce a zeleniny. V neposlední řadě se rovněž doporučuje vyhýbat se těžkým a tučným jídlům.

Meloun

Potravinou, kterou si v souvislosti s horkými letními dny a vysokým obsahem vody většinou představíme jako první, je meloun. Množství vody, které obsahuje, je opravdu vysoké, více než 90 %. Navzdory své sladké chuti nepatří mezi kalorické potraviny. Kromě konzumace samostatného vychlazeného melounu si vaše léto můžete zpestřit též melounovým sorbetem nebo ho přidat do různých salátů a alkoholických i nealkoholických nápojů.

zdroj: pixabay.com

Okurky

Jednou z potravin, která obsahuje vůbec největší množství vody, více než 96 %, je okurka. Kromě ní v okurkách najdeme i velké množství zdraví prospěšných látek, jako je vláknina, vitaminy A, C, E a B či minerály, především hořčík, železo, vápník, sodík a jód. Okurka nabízí množství možností, jak ji do svého jídelníčku zařadit. Můžete ji konzumovat nejen nakrájenou na kolečka či přidat do nejrůznějších zeleninových salátů. Velmi chutná a osvěžující je také studená okurková polévka či okurková šťáva. Navíc se nemusíte obávat, že by se konzumace okurky projevila na vaší váze. Díky vysokému obsahu vody patří mezi nejméně kalorické potraviny.

Ledový salát

Především v posledních letech velmi oblíbený příbuzný hlávkového salátu. Oproti němu má ale tužší šťavnatější listy, které obsahují velké množství vody, udává se až kolem 95 %. I v ledovém salátu najdeme kromě vody rovněž vitamíny, například C, K či kyselinu listovou, a minerální látky v podobě draslíku a sodíku. Do jídelníčku se nejčastěji zařazuje v syrovém stavu, ve formě salátu nebo jako příloha k rybám či kuřecímu masu.

Ředkvičky

Jak okurka, tak ledový salát skvěle chutnají v kombinaci s ředkvičkami. Ty ukrývají rovněž více než 90 % vody, společně s antioxidanty, vitamíny C a B, draslíkem, vápníkem či fosforem. V neposlední řadě je konzumace ředkviček velmi prospěšná pro naši trávicí soustavu, jednak díky obsahu vlákniny a jednak proto, že působí antibakteriálně. Kromě salátu můžete v horkých dnech z ředkviček připravit též chutné pomazánky či studené polévky. Mimochodem většina lidí konzumuje pouze červené bulvy, ale velmi chutné jsou i mladé listy.

Zdroj: pixabay.com

Řapíkatý celer

Zatímco v minulosti bylo slovo celer v české kuchyni spojeno pouze s bílou bulvou, která se přidává do polévek či svíčkové, v posledních letech se i na našich stolech stále častěji objevuje i další druh – řapíkatý celer. Řapíkatý celer je známý vysokým množstvím vody, přibližně 95 %, a také obsahem vitamínů C a A,  draslíkem, hořčíkem a fosforem. Lze ho konzumovat syrový i tepelně upravený. V horkých dnech si jím můžete obohatit jídelníček v podobě salátů, pomazánek či smoothie a šťáv. Skvělá je především šťáva připravená z řapíkatého celeru, mrkve, jablka a červené řepy.

Zdroj: active.com, bbcgoodfood.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu