Je opravdu tak špatné spát v těhotenství na zádech?

Od chvíle, kdy jste dostala pozitivní těhotenský test, jste se úzkostlivě snažila o zdravé těhotenství. Ale pak jste se ráno probudila a v mdlobách a panice si uvědomila, že jste spala na zádech. A to se přece nedělá, ne? Nedoporučují to snad všechny knihy o těhotenství a fóra o dětech? Ale jak moc je to špatné?

Obavy ze spaní na zádech během těhotenství

Pravdou sice ke, že spaní na zádech v těhotenství sice není ideální, ale pravděpodobně nezpůsobí žádné trvalé škody. Co se tedy skrývá za všemi těmi varováními?

Jak se vaše děloha zvětšuje, obvykle od pátého měsíce výše, je natolik velká, že pokud ležíte na zádech, může vyvíjet tlak na aortu a dolní dutou žílu, která přivádí do srdce odkysličenou krev z dolní poloviny těla. To může znamenat menší průtok krve pro vás i pro vyvíjející se plod.

Vědci v jedné studii zjistili, že u těch, kteří spali celou noc na zádech, existuje potenciálně zvýšené riziko narození mrtvého dítěte. Než však propadnete panice, že tato byla velmi malá a zabývaly se ženami, které strávily celou noc na zádech. Nikdy nezměnily pozici, nevzbudily se na toaletu. Což, jak těhotné dobře vědí, obvykle není pravda.

Těhotenství.
zdroj: unsplash.com

Zdravé těhotenství je navíc kombinací nesčetných faktorů. Proto je těžké říci, že nějaká jedna věc způsobuje porod mrtvého dítěte nebo většinu dalších těhotenských rizik. Navíc, jakmile se dostanete v těhotenství dál a vaše děloha bude dostatečně velká, aby vyvíjela tlak na vaše cévy, vaše tělo vám dá vědět, jestli nejste v dobré poloze.

Takže pokud ležíte na zádech a máte trochu potíže s dýcháním nebo vám třeba rychleji bije srdce, je to způsob, jak vám tělo říká, že se musíte přetočit na bok. Co má tedy dělat už tak nepohodlná těhotná osoba? Všechny rady, které jste četla, přece říkají, že byste se měla v těhotenství dobře vyspat. Jak to máte udělat, když se celou noc bojíte převalovat na zádech?

Nejlepší polohy na spaní v těhotenství

V prvním trimestru je spaní na břiše naprosto v pořádku. Ale jak vaše bříško roste, je pravděpodobné, že to nebude ta nejpohodlnější poloha. Vaše tělo vám dá vědět, kdy je čas přestat spát na břiše.

Po 20. týdnu těhotenství je lepší nestrávit celou noc na zádech. Podepření polštářem při spánku vám může pomoci, abyste se cítila pohodlně a aby vám proudila krev. Zkuste si dát polštář mezi záda a matraci. I když se převrátíte, budete tak stále v mírném předklonu.

V minulosti se těhotným tradičně doporučovalo spát na levém boku. To proto, že dolní dutá žíla je na pravé straně. Dnes důkazy ukazují, že pokud skutečně ležíte na boku, budete mít stále dobrý průtok krve bez ohledu na to, na které straně ležíte. Většina odborníků proto říká, že je v pořádku spát na obou stranách.

Zdroj: betterhealth.vic.gov.au, bmj.com, healthshots.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu