Černý česnek je jednoduše obyčejný česnek, který byl fermentován. Tímto procesem ztmavne a způsobí, že bude mít podobnou konzistenci jako želé. Dodává mu to také sladkou, štiplavou chuť, podobnou balzamikovému octu a fíkům. Proces fermentace jej také zbaví notoricky známé silné česnekové chuti, kterou někteří milují, ale jiní těžko tráví.
Fermentace černého česneku
Přestože si černý česnek v posledních letech získává na popularitě mezi kuchaři, po staletí se konzumuje v asijských zemích včetně Japonska, Jižní Koreje a Thajska. Zatímco černý česnek musí být fermentován v teplém prostředí s kontrolovanou vlhkostí po dobu několika týdnů, přesný proces se u různých kultur a výrobců liší. Metoda fermentace má také dopad na přínosy pro zdraví. Černý česnek lze konzumovat jako jídlo nebo jej použít jako koření díky své výrazné chuti. Alternativně může být černý česnek v prášku a užíván jako doplněk zdraví.
Jaký má černý česnek přínosy pro zdraví?
Čerstvý česnek nabízí mnoho přínosů pro zdraví, což jej řadí mezi superpotraviny. Tyto malé paličky jsou nabité dobrými nutričními látkami, jako jsou například:
- flavonoidy – mají antioxidační účinky,
- oligosacharidy – jsou prospěšné pro imunitní systém,
- aminokyseliny.
Obsahují také alicin, sloučeninu síry, která je známá pro své vlastnosti podporující zdraví a která dává vůni čerstvého česneku. Přitom černý česnek tyto účinky ještě znásobuje, takže je ještě zdravější.
Podporuje imunitní systém
Vysoké hladiny antioxidantů v černém česneku pomáhají v boji proti volným radikálům, snižují zánět a pomáhají předcházet oxidačnímu poškození buněk. Černý česnek si vede skvěle, pokud jde o protirakovinné a antioxidační vlastnosti a také o podporu imunitního systému.
Pomáhá zdraví srdce
Černý česnek může pomoci napravit poškození srdečních svalů způsobené ischemií nebo omezeným průtokem krve do srdce a také snížit riziko srdečních onemocnění snížením vysoké hladiny cholesterolu a triglyceridů.
Podporuje zdraví mozku
Antioxidanty v černém česneku znamenají, že může přispívat ke zmírnění zánětu, a tak pomoci předcházet demenci, Alzheimerově a Parkinsonově nemoci. Laboratorní testy také prokázaly, že může pomoci zlepšit paměť tam, kde je narušeno poznávání.
Kdo může černý česnek užívat?
Česnek se konzumoval po staletí, a je proto považován za obecně bezpečný. Existují však některé potenciální vedlejší účinky. Může dráždit zažívací trakt a způsobit například pálení žáhy, plynatost, nevolnost, průjem a tělesný pach, zejména při konzumaci ve velkém množství. Většina lidí však snáší černý česnek lépe než čerstvý česnek.
Někteří lidé mohou také po konzumaci česneku pociťovat příznaky potravinové alergie, jako je astma, rýma nebo kožní problémy. Pokud máte obavy, okamžitě jej přestaňte konzumovat a obraťte se na svého praktického lékaře.
Zdroje: healthy-magazine.co.uk