Terapie chladem vás postaví na nohy. Jaké nabízí benefity?

Pokud jste ještě neslyšeli o muži z Nizozemska, který nese jméno Wim Hof, možná vás překvapí jeho odolnost. Proslavil se totiž několika pobyty v extrémním chladu. Na základě toho vytvořil ozdravnou metodu pro tělo, která nese jeho jméno. Co se od ledového muže můžete naučit?

V čem spočívá terapie chladem?

Nejde o náročnou ozdravnou kúru. Proces je totiž celkem jednoduchý a vyžaduje jen větší nádobu plnou ledové vody či přímo ledu. Slavní sportovci, celebrity a další známé osobnosti již v mnoha případech terapii chladem vyzkoušeli a hodnotili ji jako velmi přínosnou pro tělo a celkové zdraví.

Jaké jsou výhody této metody?

Když vědci začali metodu zkoumat, došli k zajímavému závěru. Podle nich totiž krátkodobé vystavení chladu výrazně zrychluje metabolismus. To má za následek primárně to, že se tělo zbaví nadbytečných toxinů v těle a urychlí proces léčení. Záněty, otoky a další nepříjemné stavy pak při opakovaném cvičení mizí.

Lidem, kteří metodu vyzkoušeli se také lépe spí, mají kvalitní imunitní systém, a dokonce se při práci nebo ve škole lépe soustředí.

Je terapie bezpečná?

Jak sám Wim Hof upozorňuje, terapie chladem není snadným procesem a vyžaduje přípravu. On sám vydržel v ledové vodě hodinu a čtyřicet tři minut, ale takové cvičení nedoporučuje a šlo jen o jeho osobní rekord.

Lidé, kteří těžce snášejí studenější vodu při sprchování, by měli začít nejprve cvičit, než se vrhnou do ledové koupele. Hlavní je práce s dechem, jak upozorňuje zakladatel metody.

Kombinace chladu a správného dýchání

Dýchání v ledové vodě podle Wim Hofa musí probíhat v podobě hyperventilace. Dýchání se provádí velmi zhluboka až do břicha, a poté je zadržen dech. Při spojení s ledovou lázní tento proces zvyšuje soustředění, snižuje únavu, redukuje stres a pomáhá regenerovat. 

Ideální je zaměřit se na cvičení dechu, zařadit do pravidelné hygieny také otužování, a teprve poté tyto dvě části spojit. Ledová koupel by měla přijít až jako závěrečný bod, když se budete cítit připraveni, aby vám nehrozilo nachlazení.

Zdroj: Wimhofmethod.com

Autor: Tereza Málková
zavřít reklamu