Bolest v krku: Skutečně od ní pomůže zmrzlina?

I když většina z nás v boji s bolestí v krku doporučuje především konzumaci teplých nápojů, najdou se i tací, kteří dávají přednost nápojům studeným, nebo dokonce zmrzlině. Je to ale dobrý nápad? Nemůže nám konzumace této studené pochoutky spíše uškodit?

Zmrzlina a bolest v krku

Pravdou je, že zmrzlina skutečně může díky svému chladu přinést při bolestech v krku dočasnou úlevu. Tato úleva je však často krátkodobá a navíc vysoký obsah cukru ve většině zmrzlin může zvýšit zánět a snížit naši imunitu, což může náš celkový stav paradoxně spíše zhoršit.

Negativní účinky cukru na náš organismus potvrzují i odborné výzkumy. Vysoký příjem cukru snižuje  účinnost bílých krvinek, které hrají klíčovou roli v obraně proti nemocem. To platí zejména v případě, že příčinou bolesti v krku je virus nebo bakterie. Pokud jste se přesto rozhodli zmrzlinu na bolest v krku vyzkoušet, zde je několik doporučení:

  • Volte zmrzliny s nízkým obsahem cukru – vysoký obsah cukru může potenciálně zhoršit zánět. Zmrzlina s nižším obsahem cukru, nebo dokonce alternativa bez cukru může být šetrnější.
  • Dávejte přednost variantám bez obsahu mléka – u osob s alergií na mléčné výrobky může totiž dojít k dalšímu zatížení imunitního systému. V takových případech mohou jako vhodná volba posloužit například alternativy vyrobené z kokosového nebo mandlového mléka.
  • Zkuste ovocné sorbety – sorbety mají obecně nižší obsah tuku a neobsahují mléko, takže jsou lepší variantou. Často se vyrábějí ze skutečného ovoce, které může poskytnout některé vitamíny a antioxidanty, které mohou pomoci zklidnit krk. Mějte však na paměti, že ovocné sorbety mohou mít stále vysoký obsah cukru, takže nejlepší je vybrat si výrobek, který neobsahuje přidaný cukr.
  • Vyberte si zmrzlinu s hladkou konzistencí – vyhněte se zmrzlinám s křupavými nebo tvrdými příměsmi, protože by mohly podráždit bolavá místa v hrdle.
Žena se zmrzlinou.
zdroj: pixabay.com

Kdy může zmrzlina skutečně pomoci?

Zmrzlina může být velmi uklidňující po operaci mandlí. Existuje studie, která zkoumala vliv konzumace zmrzliny po operaci mandlí u dětí na bezprostřední pooperační bolest a porovnávala ji s podáváním stravy o pokojové teplotě. Výsledky ukázaly významnou souvislost mezi konzumací zmrzliny a absencí bolesti.

Studená vs. teplá jídla

Pokud jde o zklidnění bolesti v krku, úlevu mohou přinést jak studená, tak teplá jídla. Preference se mohou u jednotlivých osob lišit. Někteří lidé mohou dávat přednost nanuku, zatímco jiní preferují šálek teplého čaje s medem nebo vývar. Obojí může přinést úlevu. Obecně se doporučuje, abyste nekonzumovali příliš horká jídla.

Jaké potraviny mohou způsobit zánět v krku?

Mezi potraviny, které jsou podobně jako zmrzlina spojovány s vyvoláním zánětu v krku, patří:

  • Kořeněná jídla -pálivé koření může podráždit hrdlo, což vede k zánětu a nepříjemným pocitům.
  • Kyselé potraviny a nápoje – citrusové plody, rajčata a potraviny s vysokým obsahem kyseliny citronové spolu s kyselými nápoji, jako jsou džusy a limonády, mohou též vyvolat podráždění krku.
  • Horké nápoje – extrémně horké nápoje, jako je horký čaj nebo káva, mohou popálit sliznici krku a způsobit zánět.
  • Mléčné výrobky – u některých lidí může konzumace mléčných výrobků způsobit nepříjemné pocity v krku a pocit zahlenění.
  • Alkohol – alkohol může vysušovat hrdlo a zhoršovat podráždění, zejména při nadměrné konzumaci.

Zdroj: womenshealthmag.com, coldcaseicecream.com, ncbi.nlm.nih.gov

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu