To, že je tlusté střevo důležitou součástí naší trávicí soustavy, si většinou z hodin biologie pamatujeme. Bohužel tím naše znalost tohoto velmi zajímavého orgánu většinou končí. Většina z nás navíc často svým životním stylem tomuto orgánu příliš neprospívá. Jedním z možných následků jsou nejen rozmanité střevní problémy, ale také obávaná rakovina tlustého střeva.
Tlusté střevo je o dva až tři metry kratší než tenké
Co vlastně o tomto orgánu víme? Některé zajímavé informace, které vám pomohou tento orgán lépe poznat, zveřejnil web verywellhealth.com. Tlusté střevo závěrečnou částí naší trávicí soustavy, táhne se od konce tenkého střeva ke konečníku. Jeho délka u dospělého člověka je přibližně 1,5 metru a jeho šířka se pohybuje od 4 do 7 centimetrů. Tlusté střevo se dělí do několika částí, slepé střevo, vzestupný tračník, příčný tračník, sestupný tračník, esovitou kličku a konečník.
Doba průchodu potravy je většinou 12 až 48 hodin
Mnoho lidí se domnívá, že jídlo, které snědí, opustí jejich tělo v řádu několika málo hodin. Ve skutečnosti ale může trvat poměrně dlouho, než potrava projde celou délkou trávicího systému. Tato doba se nazývá tranzitní čas. Mezi faktory, které ovlivňují dobu tranzitu, patří kromě stravy také množství fyzické aktivity, pohlaví i rasa. Tranzitní doba delší než 72 hodin je obecně považována za ukazatel možné střevní poruchy.
Tlusté střevo není nikdy prázdné
Někteří lidé se domnívají, že například důsledkem intenzivního průjmu nebo hladověním se jejich tlusté střevo zcela vyprázdní. To je ale omyl. Tlusté střevo není zcela prázdné nikdy. Jediná část, která je obvykle prázdná, je konečník.
Tlusté střevo vstřebá přibližně litr vody denně
Úkolem tlustého střeva je dokončit proces trávení. Jeho hlavním úkolem je absorbovat vodu a zbylé vitamíny a minerály. Zbytek nestravitelného materiálu se poté pomocí bakterií přemění ve stolici. Když člověk trpí průjmem, dojde k tomu, že potrava nebyla ve střevě dostatečně dlouhou dobu na to, aby se vstřebalo dostatečné množství tekutiny, a došlo tak ke zpevnění stolice. Opačný stav nastává, když člověk trpí zácpou. V takovém případě je stolice v tlustém střevě příliš dlouho, a proto je vysušená a tvrdá.
Život bez tlustého střeva
Živiny z potravy, které potřebujeme k přežití, se vstřebávají převážně v tenkém střevě. Proto pokud je nutné tlusté střevo nebo jeho část z vážných zdravotních důvodů odstranit, je to možné. V některých případech se provádí zákrok zvaný kolostomie neboli vývod, aby se výkaly mohly shromažďovat mimo tělo v kolostomickém sáčku. Další možností je vytvoření speciálního pouzdra, při kterém se k vnitřnímu zadržení stolice použije poslední část tenkého střeva.
Zdroj: verywellhealth.com