Lidské tělo potřebuje pro bezproblémové trávení jídla získat alespoň 15 až 20 gramů vlákniny každý den. Abyste ji tělu dopřáli, vybírejte si taková jídla, která ji obsahují, jako například třešně, hrozny, papriky, fazole, luštěniny a ořechy.
Pomáhají při trávení a zácpě a jsou také dobré pro vaše srdce a krevní cukr. Poradíme vám i několik užitečných tipů.
Žvýkačka
Žvýkání podporuje tvorbu slin, což vyrovnává žaludeční kyseliny spojené s pálením žáhy. Jelikož i máta peprná může zažívání podráždit, vyberte si jinou příchuť žvýkačky.
Zhubněte
Pokud ztratíte i několik kilogramů, zejména z břišní oblasti, můžete alespoň trochu zmírnit nepříjemné pálení žáhy a věčné plynatosti. Poproste svého lékaře o doporučení na vhodnou stravu, můžete navštívit i specialistu, jenž vám sestaví jídelníček na míru.
Menší porce
Skvělý způsob, jak zabránit poruchám trávení, nadýmání, pálení žáhy a dalším zdravotním problémům se stravováním, je rozdělit si jídlo do menších porcí. Zřejmě se ze začátku nebudete cítit sytí, ale s postupem času si zvyknete.
Hydratace
Tekutiny pomáhají tělu zbavit se odpadních a škodlivých látek. Snažte se dodržovat svůj pitný režim a vzhledem k tomu, že trávicí systém můžou podráždit i různé nápoje, volte spíše obyčejnou vodu.
Cvičení
Cvičení může pomoci s mnoha drobnými zažívacími potížemi, od nadýmání až po zácpu. Fyzická aktivita pomáhá trávicímu systému nestrávené jídlo posunovat dál do střev, čímž dojde i k lepšímu vyměšování z těla.
Stres
Jste často nervózní a vystresovaní? Víte, že mozek a trávicí systém jsou vzájemně propojeny? Stres může zhoršit zažívací potíže – stresem se tvoří v žaludku vředy. Prioritou je být aktivní, mít dostatek spánku, meditovat a relaxovat.
Správné jídlo
Vyhýbejte se potravinám, o kterých víte, že vám nedělají dobře. Někteří lidé mají problémy s potravinami jako jsou fazole, bublinkové vody, smažená jídla či dokonce sýr. Jiným zase nesvědčí kyselé potraviny – citrusové plody, káva, čaj nebo rajčata.
Zpomalte
Aby se vám nedostal vzduch do žaludku, budete se muset naučit jíst pomaleji. To znamená, že sousto je třeba co nejvíce rozžvýkat. Nikdy nejezte ani nepijte ve spěchu.
Ty nejlepší způsoby, jak si své ledviny udržíte zdravé.
Samozřejmostí je i přestat kouřit a vyhýbat se alkoholu.