Dnešní doba už nabízí nejenom kravské mléko, ale v obchodě se můžete vidět mnoho druhů kravského mléka, nespočet rostlinných mlék nebo také mléko kozí. Víte, co které mléko obsahuje, jaký je mezi nimi rozdíl a jaké mléko je vhodné pro lidi s alergiemi?
Kravské mléko odstředěné a polotučné
Všechny druhy kravského mléka mají stejné množství bílkovin, vápníku a vitamínů. Rozdíl je pouze v kaloriích a tuku. Šálek jednoprocentního mléka obsahuje 102 kalorií a 1,5 gramu nasycených tuků, zatímco šálek dvouprocentního mléka obsahuje 3,1 gramu nasycených tuků.
Kravské mléko plnotučné
Plnotučné mléko, které obsahuje 3,5 % mléčného tuku se přírodnímu kravskému mléku podobá nejvíce. Tento typ mléka by měly pít především děti mezi prvním a druhým rokem života a osoby, které se snaží přibrat na váze.
Mléko bez laktózy
Někteří lidé mají potíže s trávením laktózy, přírodního cukru, jenž je obsažen v mléčných potravinách. Tento problém známý jako nesnášenlivost laktózy může způsobit nadýmání, plynatost a průjem. Alternativou je speciálně upravené mléko bez laktózy. Má stejné výživové hodnoty jako kravské mléko, a navíc chutná i více sladce, protože laktóza byla rozdělena na jednoduché cukry.
Kozí mléko
Až 9 gramů bílkovin na jeden šálek obsahuje kozí mléko. Je také mnohem bohatší na vápník, obsahuje 168 kalorií a má 6,5 gramu nasycených tuků. Pokud jste však na kravské mléko alergičtí, zřejmě budete i na to kozí.
Sójové mléko
Sójové mléko je vyrobeno z mletých sójových bobů namočených ve vodě. Šálek neslazeného sójového mléka obohaceného vápníkem obsahuje asi 7 gramů bílkovin, 4 gramy uhlohydrátů a 300 miligramů vápníku. Ochucené verze mohou mít vysoký obsah přidaných cukrů. Tento druh mléka je vhodný pro vegany, lidi, kteří trpí nesnášenlivostí laktózy nebo osoby s alergií na mléčné výrobky.
Nepřehlédněte: Rybí olej aneb jak ovlivňuje náš mozek a duševní zdraví?
Mandlové mléko
Toto mléko se vyrábí z mletých mandlí a filtrované vody. Jeden šálek může mít 40 kalorií a 450 miligramů vápníku, což je víc než obsah většiny sýrů, jogurtů a sójového mléka. Mandlové mléko je dobrou volbou pro lidi s dietou s nízkým obsahem cukru, osoby s alergií na mléčné výrobky nebo sóju, a vegany, kteří nemají rádi sójové mléko.
Rýžové mléko
Také rýžové mléko je mezi lidmi oblíbené, jde o sójovou alternativu, která neobsahuje ořechy ani lepek. Mléko je vyrobeno z mleté hnědé rýže a vody, a lidem s potravinovými alergiemi se doporučuje nejvíce. Ovšem jeho nevýhodou je množství vitamínů a minerálů. Jeden šálek neslazeného rýžového mléka má pouze 1 gram bílkovin, a protože je vyrobeno z rýže, má přirozeně vysoký obsah sacharidů.
Malá Angelina bojuje se vzácnou vrozenou vadou – jak se její život změnil během pandemie koronaviru?
Kokosové mléko
Kokosové mléko je výtečné nejenom v Piña Coladě, ale také v mnoha pokrmech. Konzervované kokosové mléko je tekutina získaná z kokosového masa. Jeden šálek obsahuje až 36 gramů tuku.
Věříme, že jsme vám článkem alespoň trochu objasnili rozdíly mezi mléky a tím vám usnadnili výběr.
Zdroj: Healthline, zdroj foto: pexels.com