Okinawská dieta (zdroj foto: wellandgood.com) | ilustrační fotografie
článek: Japonská dieta pro dlouhověkost je vyvážená, lehká a pestrá
Co a jak jedí v Japonsku?
Většině lidí se jako japonská strava vybaví sushi. Přitom jídla v Japonsku jsou ve skutečnosti velice pestrá. Kromě mořských řas a rýže sem patří obilniny, sójové boby, zelenina a přiměřené množství živočišných produktů. Zásadní položkou jídelního seznamu jsou ryby, které mají velký obsah omega-3 mastných kyselin. Ty se podílejí na udržování zdravé oběhové soustavy a umí dokonce regulovat zánětlivé procesy v těle. Jídelníček ale není všechno, jde také o celkový životní styl.
A tak hlavní zásada okinawské diety spočívá v tom, že se nepřejídáte. Jíte prostě jen do doby, kdy se cítíte sytí asi tak z 80 %. Pro nás je to těžké, odolat jídlu, které nám chutná, prostě nejsme toho schopni. Jedením do polosyta ovšem snížíte příjem kalorií až o 500. Okinawská dieta má obecně nízký počet kalorií a nízký obsah tuků, celkový počet kalorií je pouze 1100 kcal/denně. Evropané mohou mít problém, protože na tučnější a více kalorická jídla jsou prostě zvyklí. Ale podle Japonců jde právě pouze o zvyk.