moruše (zdroj foto: balkanecologyproject.blogspot.com) | ilustrační fotografie
článek: Mlsání zdravě? Dopřejte si skvělou chuť ne zas tak známého ovoce moruše.
Zdravé mlsání i pro cukrovkáře
Moruše se běžně využívají v tradiční čínské medicíně. Též Evropané začínají objevovat jejich chuť a blahodárné účinky. Šťáva z plodů totiž působí antibakteriálně, močopudně, napomáhá tělu zbavovat se hlenů, zmírňuje kašel, bolest v krku a snižuje horečku. V Asii se moruše používají také k léčbě vysokého tlaku a žaludečních zánětů.
Moruše se nemusí bát ani cukrovkáři, naopak konzumace moruší je vhodná i při jejich onemocnění. Obsahují totiž látku zvanou moranolin, která zpomaluje vstřebávání sacharidů a napomáhá k udržení optimální hladiny glukózy. Moruše je vhodná také při zácpě. Budete-li jíst pravidelně, udržíte si zdravou hladinu červených krvinek a vyhnete se cévním onemocněním. Za zmínku stojí i obsah přírodních antioxidantů.