organické potraviny (zdroj foto: eatingrichly.com) | ilustrační fotografie
článek: Mnoho dětských jídel obsahuje toxické látky. Můžete to zjistit a jako rodič s tím něco udělat?
Luz Claudio, Ph.D., profesorka environmentální medicíny a veřejného zdraví na Icahnově lékařské fakultě na Mount Sinai v New Yorku uvedla, že i když si rodiče přečtou štítek s obsahem látek v dané dětské výživě, nemusí se dozvědět o všech látkách, které se do výživy nebo džusu dostanou, třeba neúmyslnou kontaminací. Tyto výrobky pak mohou obsahovat vysoké hladiny sodíku, konzervačních látek, umělých barviv, pesticidů a dalších pro zdraví nebezpečných látek.
Kontaminovány mohou být i organické látky
Ani biopotraviny připravené bez chemických pesticidů nejsou zcela imunní vůči toxické kontaminaci půdy a vody. Ve zprávě HBBF se dále uvádí, že stanovené organické normy se těmito kontaminanty nezabývají, a tak jsou potraviny stejně ovlivněny toxickými prvky. Proto je při výrobě dětských potravin vyžadováno více než pečlivé získávání zdrojů a přísné testování jednotlivých výrobců.