vejce (zdroj foto: freepik.com) | ilustrační fotografie
článek: Mýty o výživě jsou hluboce zažité. Ale nevěřte jim!
Říká se, že… vejce škodí zdraví, ale zdravá je sója
Vejce mají špatnou pověst kvůli „cholesterolovému mýtu“, který je postavil do pozice největšího nebezpečí pro srdce. Ale tento mýtus byl výzkumy vyvrácen. Navíc opět zvyšují hladinu „dobrého“ cholesterolu na úkor toho „špatného“. Navíc v sobě obsahují vitaminy skupiny B a vitamin D, a také cenné látky pro prevenci očních onemocnění.
Naopak sóju považuje většina lidí za zdravou potravinu. Jenže ouha! Přes 90% sóji je geneticky upravováno, což zdraví člověka rozhodně neprospívá. Sójový olej obsahuje nepříznivý poměr omega-6 a omega-3 mastných kyselin, sójové boby zase kromě živin obsahují takzvané fytáty, které brání organismu při vstřebávání nutričních látek.