Nachlazení nakrmte, horečku vyhladovte. Opravdu tato prastará rada platí?

Bývaly doby, kdy tvrzení „rýmu nakrmit a horečku vyhladovět“ sloužilo jako nejmodernější lékařská rada. Tato „moudrost“ sahá až do slovníku, který v roce 1574 sestavil John Withals. Obstojí toto doporučení i ve 21. století? Ne tak docela.

Cítíte se pod psa? Zkuste jíst a pít

Hladovět, když máte hlad, není nikdy dobrý nápad. A pokud se vám zvýší horečka, zatímco se snažíte bojovat s nemocí nebo infekcí, pak konzumace výživného jídla může pomoci posílit váš imunitní systém a bojovat s jakýmkoli bacilem ve vašem těle.

Horečka také zvyšuje vaši vnitřní teplotu a zrychluje metabolismus. To znamená, že spálíte více kalorií, a proto je jejich doplňování ještě důležitější. Pití tekutin je v této situaci rovněž velmi důležité, protože tělo bojující s horečkou se může brzy potýkat též s dehydratací.

Tato obecná pravidla pro horečku platí i v případě nachlazení. Dbejte na to, abyste do sebe dostali jídlo a nápoje, a udrželi si tak potřebnou energii a hydrataci. Obecné doporučení by tak mělo znít spíše ve stylu: „nachlazení i horečku nakrmte a hlavně se ujistěte, že dostatečně pijete“.

Co když nemáte pocit hladu?

Není žádným tajemstvím, že nachlazení nebo horečka vás mohou připravit o chuť k jídlu. Pokud nejste schopni několik málo dní jíst běžná jídla, nedělejte si s tím příliš velké starosti. Zaměřte se však na dodržování příjmu tekutin.

Většina z nás nežije na „hranici výživy“. Máme spoustu rezerv, pokud na několik dní ztratíme chuť k jídlu. Ale snažte se do sebe dostat, co můžete, a rozhodně dbejte na dodržování příjmu tekutin. Pokud se vám však chuť k jídlu po několika dnech nevrátí, kontaktujte svého lékaře.

Nemocné dítě.
zdroj: pixabay.com

Co byste měli jíst při nachlazení nebo horečce?

Tradiční talíř polévky, především silného vývaru, patří mezi oblíbené a i studiemi doporučované pokrmy. Proč? Jednak je polévka jednoduchým způsobem, jak zabránit dehydrataci, jednak je v závislosti na ingrediencích plná živin a antioxidantů, které vám mohou pomoci uzdravit se.

Přidáním masa do polévky získáte bílkoviny a železo, které posílí váš imunitní systém, o zdravé zelenině nemluvě. Navíc teplo a pára z polévky mohou pomoci zmírnit bolest v krku a vyčistit hlen. I když nemáte příliš velký hlad, několik malých lžic polévky vám dodá tekutiny i výživu najednou.

Mezi další potraviny a nápoje, které je vhodné při nemoci vyhledávat, patří ovoce a zelenina, především druhy bohaté na vitamín C, a také některé bylinné čaje.

Proč se tedy kdysi doporučovalo „hladovět při horečce“?

Rada z roku 1574 se mnohým zdá dodnes logická, a tak ji můžete stále slyšet. Zjednodušeně řečeno, tato rada vychází z přesvědčení, že konzumace jídla může pomoci tělu vytvářet teplo během „nachlazení“ a že vyhýbání se jídlu může pomoci „ochladit“ se při přehřátí, například vlivem horečky.

Zdroj: scientificamerican.com, health.com, sciencedaily.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu