Kdo by to čekal, že vaše problémy pomůže vyřešit něco tak malého, jako je ředkvička! Zbystří váš mozek, sníží riziko nádoru a ochrání vás i před nachlazením. Navíc je výborná do salátů a snadno díky ní ztratíte nežádoucí nadbytečná kila.
Sladká i pálivá, ale vždy prospěšná
Ředkvička je vlastně varianta ředkve seté. Nás zajímá především kořen, protože právě to je ta část, která nám nejčastěji končí na talíři. Jedlé jsou ale i jejich listy. Kromě lahodných a křehkých ředkviček se můžeme setkat i s těmi vodovějšími a pálivějšími.
Můžeme se setkat s těmito druhy kořenů:
- bílé
- růžové
- červené
- fialové
Ředkvičky jsou především plné živin, které jsou pro naše zdraví více než prospěšné. Obsahují vitamíny C, K a vitamíny skupiny B. Mimo to v ní najdete i beta karoten, který vás ochrání před sluníčkem, kyselinu listovou, draslík, zinek a fosfor.
Jejich pozitivní účinek je mimo jiné prokázán pro:
- zlepšení pohybu střev
- prevenci proti vzniku ledvinových a žlučových kamenů
- snížení hladiny cholesterolu
Všeho moc ale škodí. Dejte si pozor, abyste to s ředkvičkami nepřeháněli. Obsahují totiž i hořčičné oleje a silice, které při velkém množství můžou negativně ovlivnit funkci štítné žlázy. Pokud ale neplánujete denně spořádat čtyři a více ředkvičkových svazků, nemusíte se bát.
Hubněte s ředkvičkou
Velkou výhodou je, že tato potravina obsahuje hodně vody – i díky tomu se stává skvělou a hlavně osvědčenou pomocnicí při redukčních dietách. Nejen, že jsou plné vitamínů, ale také obsahují jen velmi malé množství kalorií. Ve 100 g ředkviček se skrývá pouhých 73 kJ.
Jako všeho, i ředkviček by se člověk brzy přejedl, kdyby je měl mít pořád ve stejné podobě. Jsou vhodné téměř do všech salátů a chutnají výborně i s bílým jogurtem. Pokud nemáte chuť na čerstvou variantu, můžete vyzkoušet třeba ředkvičkovou pomazánku nebo je můžete zkusit podusit s vajíčkem.
V obchodě raději opatrně
Ředkvička určitě není zeleninou, která by se v obchodě vybírala jednoduše, ale díky jejím dobrým vlastnostem jí není těžké odpustit. Navíc si stačí dát pozor na pár zásadních věcí.
Pokud při vybírání ředkviček narazíte na nějakou, která působí povadle a měkce, určitě se jí vyhněte. Stejně tak učiňte i u kusů, které jsou popraskané a zdřevnatělé. Takové jsou zpravidla už staršího data a nepochutnali byste si na nich. Často se stává, že za jejich nevhodný stav můžou i špatné podmínky při pěstování.
Ideální ředkvička by neměla mít povadlé ani přerostlé listy a měla by být křehká a šťavnatá.
Jaká je vaše zkušenost s ředkvičkami? Patříte mezi jejich nadšené konzumenty nebo se obáváte ostré chuti, která se v nich občas skrývá? Máte svůj oblíbený recept na úpravu ředkviček?