Červená řepa je považována za typicky českou zeleninu. Většina z nás na ni má vzpomínky zejména ze školní jídelny, kdy nám ji nutili například k rizotu. V posledních letech se ale o červené řepě začalo mnohem více mluvit v souvislosti s jejími prokazatelnými pozitivními účinky na naše zdraví. Potravina, která je mimochodem známá i tím, že je schopná obarvit téměř vše, se tak opět vrací do našeho jídelníčku.
Bohatý mix vitamínů a minerálů
Vědecké studie prokázaly, že červená řepa obsahuje skutečně obrovské množství nejrůznějších zdraví prospěšných látek. Vyniká zejména obsahem vitamínu C, ale obsahuje též vitamíny skupiny B, provitamín A, či vitamín E. Z minerálních látek se v ní ukrývají vápník, hořčík, draslík, železo, selen, jód i zinek. Kromě toho v ní najdeme i specifickou látku jménem betanin, která prokazatelně brání rozvoji kornatění tepen a je účinnou prevencí proti kardiovaskulárním chorobám. Nejvhodnější je červenou řepu konzumovat v podobě salátu, pomazánky či šťávy.
Prospívá celé řadě orgánů
Pestrá směs vitamínů a minerálů má pozitivní vliv na podporu obranyschopnosti organismu, kvalitu pleti, vlasů a nehtů i zlepšení zraku. Její konzumace je doporučována též osobám s vysokou hladinou cholesterolu či při potížích s močovými cestami a ledvinami. V neposlední řadě pomáhá též při rozmanitých problémech s trávicí soustavou, jako je například překyselení žaludku či zácpa, a poslední výzkumy ukazují, že má rovněž schopnost zvyšovat mozkovou aktivitu.
Skvěle detoxikuje
Z hlediska účinků na naše zdraví má červená řepa rovněž skvělou schopnost detoxikace neboli neutralizace škodlivých látek v našem organismu. Látky v červené řepě pomáhají odstraňovat z našeho těla toxiny, kterými je zaneseno a jejichž akumulace může způsobovat rozmanité zdravotní problémy. Známé je například používání šťávy z řepy v rámci očistné detoxikační kúry.
Pomocník v boji s rakovinou
Díky jedinečné kombinaci a koncentraci rozmanitých látek se řepa považuje i za jednu z mála potravin, které jsou významným pomocníkem v boji s nejrůznějšími nádorovými onemocněními. Ukazuje se, že nejen chrání naše tělo před působením volných radikálů, ale zároveň pomáhá zabíjet škodlivé buňky v nádorových tkáních.
Zdroj: healthline.com, bbcgoodgood.com