Každý druh masa, ryb či zeleniny potřebuje trochu něco jiného. Abyste se vyhnuli chybám a získali inspiraci pro pořádnou letní grilovačku, článek o marinování je právě pro vás.
Doba marinování se liší
15 – 30 minut marinujte suroviny menší velikosti, tedy například mořské plody, kousky ryb, filety bez kůže, netučné kostky masa na špízy a křehkou zeleninu.
1 – 3 hodiny si zaslouží marinovat tenké plátky masa bez kosti – kuřecí prsa, vepřové steaky a panenku, též tužší zeleninu.
2 – 6 hodin se marinují silnější a tučnější kousky masa a kusy masa s kostí, celá krůtí stehna nebo celé kuře.
5 hodin marinujte celou hovězí pečeni bez kostí.
6 – 12 hodin potřebují velké kusy masa, jako třeba celá vepřová žebra, kýta, také jehněčí kýta či celá krůta.
Na co dbát při marinování
- Marinády potřebují k ochucení masa či zeleniny delší dobu než suché koření, ale pronikají do surovin hlouběji.
- Ideální je použít marinádu na maso či zeleninu nepříliš výrazné chuti, svými aromatickými složkami dodá marináda tu správnou originální chuť.
- Většina marinád obsahuje kyselou složku, olej a různé bylinky a koření. Kyselá složka maso naruší, a tak marináda může proniknout hlouběji.
- Jestliže marináda obsahuje výrazné složky jako je sójová omáčka, ostré koření nebo vysokoprocentní alkohol, suroviny marinujte pouze krátce a nechte je obalené jen slabou vrstvou směsi.
Záludnosti kyselé marinády
Používejte nádoby ze skla či keramiky, případně plastové. Kovy s marinádou reagují, a tím zkreslují její chuť.
Čas marinování dodržujte tak, aby se chuť surovin zvýraznila, nikoli změnila. Ryby by měla chutnat jako ryba a to samé platí i o mase.
Pokud marinádu necháte působit příliš dlouho, může jemné maso zcela rozleptat. Maso by si po marinování ale mělo zachovat jak svou chuť, tak také strukturu.
Vybrali jsme pro vás:
Přinášíme vám návod alespoň na dvě základní velmi chutné a originální marinády.
Univerzální bylinková marináda na na hovězí i vepřové maso, drůbež, ryby, mořské plody a zeleninu.
Budete potřebovat:
- 150 ml olivového oleje
- 40 ml citronové šťávy
- 3 snítky oregana
- 1 lžičku rozetřeného česneku
- 1 lžičku hrubozrnné soli
- ½ lžičky chilli vloček
Všechny suroviny důkladně promíchejte, maso, ryby či zeleninu v marinádě obalte a nechte marinovat podle časů doporučených výše.
Americká marináda s whisky na steaky.
Budete potřebovat:
- 125 ml whisky
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce sójové omáčky
- 4 lžíce kečupu
- 1 lžíci bílého vinného octa
- 4 prolisované stroužky česneku
- ½ lžičky červené pálivé chilli omáčky
- ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře
S americkou marinádou budete skutečným gurmánem a kuchařským umělcem.
Dobrou chuť!