Střevní mikroflóra má pro zdraví člověka velmi důležitou roli. Pojmem střevní mikroflóra nebo též mikrobiom se označuje souhrn všech mikroorganismů, které v našich střevech žijí. Zatímco některé bakterie jsou prospěšné, jiné jsou naopak škodlivé. V souvislosti se střevní mikroflórou se velmi často zmiňují dva pojmy. Probiotika a prebiotika. I když znějí podobně, o synonyma se nejedná.
Co jsou probiotika?
Probiotika jsou živé bakterie obsažené v některých potravinách nebo doplňcích stravy. Jejich základní funkcí je především rozklad jídla a absorpce živin a enzymů. Krom toho ale našemu organismu přinášejí i řadu dalších zdravotních výhod, jako je prevence před vznikem respiračních onemocnění, alergií či zažívacích potíží.
Probiotika v trávicím traktu náš organismus obecně pomáhají chránit před škodlivými bakteriemi a plísněmi, posilují imunitní systém a pomáhají též snižovat příznaky deprese. Kromě toho jsou některé střevní bakterie zodpovědné za tvorbu vitaminu K a mastných kyselin s krátkým řetězcem.
Co jsou prebiotika?
Prebiotika jsou druh vlákniny a představují výživu, potravu pro probiotické bakterie. Zaručují jejich růst a pomáhají normalizovat střevní funkce a rovněž funkce imunitního systému. Jsou důležité i pro správný metabolismus a u pacientů trpících cukrovkou mohou pomáhat proti zvyšování glykémie.
Co vše střevní mikroflóru ovlivňuje?
Naše strava hraje velmi důležitou roli v rovnováze dobrých a špatných střevních bakterií, a tím celkově ovlivňuje náš zdravotní stav. Proto je důležité konzumovat takovou stravu, která udržuje dostatečně vysoký počet prospěšných bakterií a zabraňuje šíření těch škodlivých. Bylo prokázáno, že například strava s vysokým obsahem cukru a tuku negativně ovlivňuje střevní bakterie a může přispívat ke vzniku inzulínové rezistence a dalších zdravotních problémů. Vysoká koncentrace škodlivých bakterií a méně zdravá střevní flóra jsou navíc spojovány i s rizikem obezity.
Studie též prokázaly, že velmi negativní vliv na střevní mikroflóru mají antibiotika. Ta mohou způsobit trvalé změny některých typů bakterií, zejména pokud jsou užívána v dětství a dospívání. Rovněž potraviny, které byly ošetřené pesticidy, mohou mít na rovnováhu střevních bakterií podobně nepříznivý vliv jako antibiotika. V neposlední řadě střevní mikroflóře škodí též dlouhodobý stres.
Jak dodat tělu prebiotika?
Prebiotika lze našemu organismu přirozeně dodat především prostřednictvím zeleniny, ovoce a luštěnin. Mezi potraviny s vysokým obsahem prebiotické vlákniny patří zejména cizrna, fazole, hrách, oves, banány, bobulovité ovoce, jablka, česnek, pórek či cibule.
Jak dodat tělu probiotika?
Existují též potraviny, které přirozeně obsahují probiotika. Nejznámější jsou jogurty nebo fermentované potraviny, v nichž se daří živým bakteriím. Kromě jogurtů jsou takovými potravinami další mléčné výrobky, jako je kefír či sýry, dále kysané zelí a některé druhy nakládané zeleniny. Pokud máte pocit, že stravou nezískáváte dostatečné množství probiotik, můžete je do své stravy přidat pomocí doplňků stravy.
Zdroj: sclhealth.org, health.clevelandclinic.org