Jídlo je pro organismus základní a ovlivňuje každou jeho část, dokonce i ty trochu více esoterické než třeba játra a srdce. Joanne Bradbury a Megan Lee píšou o jídle, které je dobré pro naše duševní zdraví a může snížit riziko deprese a úzkosti. Mnoho lidí samozřejmě potřebuje léky, ale pro mnoho jiných by stačilo začít jíst lépe. Jídlo vám skvěle pomůže, abyste nalezli emoční rovnováhu! Které potraviny vám můžeme doporučit?
Sacharidy
Existují dva druhy sacharidů, jednoduché a komplexní. Sacharidy jsou pro fungování těla důležité, ale každá skupina těchto sacharidů funguje jinak.
- Jednoduché sacharidy jsou ty, které se nacházejí v rafinovaných potravinách, jako jsou například bílá mouka a cukr.
- Složité sacharidy se vyskytují v potravinách, které jsou blíže jejich přirozenému stavu, například v ovoci a celozrnných produktech.
„Dobré“ a „špatné“ sacharidy
Jednoduché sacharidy vedou ke zvýšení hladiny cukru v krvi a vytvářejí horskou dráhu energie a nálady. Na druhé straně složité sacharidy pomalu uvolňují glukózu a příjemně ovlivňují celé tělo. Bradbury a Lee naznačují, že „zvyšování příjmu komplexních uhlohydrátů a snižování sladkých nápojů a občerstvení by mohlo být prvním krokem ke zvýšení štěstí a pohody“. Vynechání jednoduchých sacharidů také dělá zázraky s nadýmáním či vrzajícími klouby.
Antioxidanty
Antioxidanty jsou jako superhrdinové bojující proti oxidačnímu stresu a zánětům v celém těle. Protože většina oxidačního stresu se odehrává v mozku, potřebujeme, aby produkoval chemické látky, jako je dopamin a serotonin, které skvěle působí na podporu duševní pohody. Antioxidanty mohou také snížit riziko ztráty paměti, poruch koncentrace a změn v rychlosti myšlení. Nejčastěji se vyskytují v různých druzích ovoce a zeleniny.
B vitaminy
Vitaminy B hrají velkou roli při produkci serotoninu a dopaminu v mozku. Jejich nedostatek může mít za následek sníženou produkci chemických látek důležitých pro pocity štěstí a pohody, a tím také vést ke zhoršování nálady a duševním „propadům“. Vitaminy skupiny B můžete nalézt v ovoci a zelenině, celozrnných potravinách, fazolích či obilných výrobcích. Vitamin B12 se přirozeně vyskytuje v živočišných produktech, jako jsou ryby, drůbež, vejce nebo mléčné výrobky.
Omega-3 mastné kyseliny
Omega-3 mastné kyseliny hrají spoustu ochranných rolí, včetně ochrany zdraví mozku a pomáhají také k produkci dopaminu, serotoninu a norepinefrinu, které jsou pro duševní pohodu zásadní. Omega-3 mastné kyseliny zlepšují fungování mozku, mohou snížit progresi demence a zmírnit příznaky deprese. Ryby a vejce jsou skvělým zdrojem mastných kyselin, ale lze je získat také z rostlin, hlavně z rostlinných olejů, ořechů (zejména vlašských), lněných semínek či listové zeleniny.
Prebiotika a probiotika
Mezi střevním biomem a mozkem je úzká souvislost. Chemické látky produkované v žaludku ovlivňují naše emoce, chuť k jídlu a naše reakce na stresové situace. Prebiotika a probiotika zlepšují imunitu, snižují záněty i depresivní a úzkostné stavy. Mezi zdroje potravin s vysokým obsahem prebiotik patří chřest, banány, artyčoky, topinambury, čekanka, celozrnné potraviny, česnek, pórek a cibule. Probiotika lze nalézt v jogurtu, kefíru a fermentovaných potravinách, jako je kombucha a zelí.
Zkuste pro svou celkovou pohodu pozměnit jídelníček, a výsledkem možná budete velmi příjemně překvapeni!