Snídaně je velmi důležitým jídlem dne. Tím, že ji vynecháte, neshodíte přebytečná kila, ale zbytečně uvedete tělo do hladu a zmatku, což se pak může negativně projevit na vašem zdraví. Zvažte každé ráno, jaký je váš dopolední plán a dle toho vytvořte ideální snídani, která bude buď více zaměřená na sacharidy nebo naopak tuky.
Základ pro tvorbu zdravého a udržitelného jídelníčku
Na základě mnoha zjištění vědců i výživových specialistů, například z univerzity Harvard, je v poslední době doporučovaná strava na základě tzv. zdravého talíře. Sestavení jídelníčku je podle něj v základu celkem jednoduché. Polovinu talíře by totiž měla tvořit zelenina, kterou je třeba každý den obměňovat a vyhledávat ingredience různých barev, chutí a složení. Čtvrtinu talíře by měly tvořit bílkoviny a druhou čtvrtinu sacharidy.
Bílkoviny lze získat skrze rostlinnou cestu, a to například z luštěnin nebo v živočišné podobě, a to například díky masu. Sacharidy naopak vyhledávejte v jednoduchých přílohách a minimalizujte konzumaci průmyslově zpracovaného pečiva.
Do talíře také zahrňte trochu ovoce a zdravé tuky. Ty mohou být opět rostlinného původu v podobě semen nebo živočišné.
Zvolte ideální skladbu snídaně
Pokud se vám sbíhají sliny nad obrázky snídaní ze sociálních sítí, nechte si raději zajít chuť. Většinou se jedná o misky plné ovoce, ovesných vloček, medu, topingu a dalších sladkých ingrediencí.
Mozek je na vrcholu aktivity přibližně od deváté hodiny ranní do jedenácté dopolední. Abychom z jeho funkce v práci získali maximum, vyplatí se vsadit na snídani, která obsahuje vyšší procento tuků, jak tvrdí i zdroj Ministerstva zdravotnictví USA. V takovém případě totiž přichází pocit hladu později a mozek je schopný se naplno soustředit. Na tuky se proto zaměřte zejména v ty dny, kdy chcete podat lepší výkon ve škole nebo třeba v práci.
Sacharidové snídaně s vyšším obsahem například ovoce se zase hodí pro sportovní výkon, který bude dopoledne následovat. Díky tomu totiž dostane tělo energii potřebnou k náročnému pohybu. O to dříve se ale dostaví pocit hladu, proto je třeba počítat se zdravou svačinou.
Zdroj: hspd.harvard.edu, healthyplate.eu