ovoce (zdroj foto: Wikipedia) | ilustrační fotografie
článek: Trpíte-li depresivními stavy nebo depresivním onemocněním, je důležité i to, co jíte. Která jídla vám mohou pomoci a která škodí?
Průmyslově zpracované potraviny
Trochu jsme si odvykli jíst opravdové jídlo. Supermarkety jsou nacpané průmyslově zpracovanými potravinami a jejich konzumace je pohodlnější, než když si máte sami uvařit. Ovšem ne všechny průmyslově zpracované potraviny jsou špatné! I ovesné vločky jsou průmyslově zpracované, a přesto zůstávají zdravé, stejně jako mražené ovoce či zelenina. Platí, že čím více je potravina zpracovaná, tím méně se podobá opravdovému, přirozenému jídlu.
Studie hovoří za vše
V roce 2009 byla v časopise The British Journal of Psychiatry právě v souvislosti s konzumací vysoce průmyslově zpracovaných potravin publikována studie, ve které se ukázalo, že lidé ve středním věku, jejichž převážnou část každodenní stravy tvořily hodně průmyslově zpracované potraviny, byli v mnohem větším riziku vzniku deprese během 5ti let. Lidé, kteří konzumovali jídlo, které si sami běžným způsobem připravili, maso, vejce, luštěniny a mnohé další, tolik náchylní k depresím nebyli.
Potraviny obsahující antioxidanty
Ačkoli žádná konkrétní strava nedokáže depresi zcela odstranit, některé stravovací plány nebo potraviny mohou příznaky deprese zmírnit nebo vám alespoň trochu zlepší náladu. Naše těla normálně vytvářejí molekuly nazývané volné radikály, a ty mohou vést k poškození buněk, stárnutí a dalším problémům. Jejich škodlivé účinky můžete snížit tím, že budete jíst potraviny bohaté na antioxidanty. Mezi nejúčinnější přírodní antioxidanty patří vitamin C a vitamin E.
Vitaminy a další živiny
Vitamin C vašemu tělu dodají borůvky, grapefruity, pomeranče, papriky či rajčata. Zmíněný vitamin E obsahuje například margarín, ořechy, semínka, rostlinné oleje a pšeničné klíčky. S depresí vám mohou dále pomoci beta-karoteny, které najdete například v meruňkách, melounech, mrkvi, dýních nebo sladkých bramborách. Vitamin B12 lze konzumovat ve všech libových a nízkotučných živočišných produktech, rybách a mléčných výrobcích. Nezbytný je též vitamin D a selen.