Potraviny mohou podpořit energii dodáváním kalorií a pomáhají tělu k efektivnějšímu spalování kalorií. Pro lepší náladu jsou nejlepšími jídly ta, která pomáhají udržovat hladinu cukru v krvi stabilní, a spouští důležité chemické látky v mozku. O jaké jídla se jedná?
Sacharidy
Sacharidy jsou sice nepřítelem vaší hmotnosti, ale jsou nezbytné pro zvýšení energie a nálady. Jsou preferovaným zdrojem paliva v těle a zvyšují také hladinu chemické látky zvané serotonin, díky které se člověk cítí dobře. Abyste si udrželi svou váhu, klíčem je vyhnout se sladkostem, které způsobují, že hladina cukru v krvi prudce stoupá a klesá, takže se cítíte unavení a náladoví. Místo toho volte potraviny jako je celozrnný chléb, hnědá rýže a cereálie. Vaše tělo obiloviny vstřebává pomaleji, čímž udržuje hladinu cukru v krvi a hladinu energie stabilní.
Mandle, kešu, vlašské a lískové ořechy
Tyto ořechy jsou bohaté na bílkoviny a hořčík, které hrají klíčovou roli při přeměně cukru na energii. Dobrým zdrojem hořčíku jsou také otrubové obiloviny a některé ryby, včetně halibuta.
Libové maso
Libové vepřové, hovězí, kuřecí a krůtí maso patří také mezi zdroj bílkovin, které obsahují aminokyselinu tyrosin. Tyrosin zvyšuje hladiny dvou chemických látek v mozku (dopaminu a norepinefrinu), které vám mohou pomoci cítit se lépe a lépe se také soustředit. Maso také obsahuje vitamín B-12, který může pomoci zmírnit nespavost a depresi.
Losos
Mastné ryby, jako je losos, jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které mohou zabránit depresím. Také jsou známé díky svým přínosům pro zdraví srdce. Kromě ryb patří mezi zdroje omega-3 ořechy a listová zelenina.
Voda
Abyste zabránili únavě, pomůže dostatečná hydratace. Pijte hodně vody nebo jiných neslazených nápojů přes celý den – dehydratace totiž zpomaluje metabolismus a uvolňuje energii.
Ovoce a zelenina
Dalším způsobem, jak zůstat hydratovaní a plni energie, je jíst čerstvé ovoce a zeleninu, které jsou přirozeně plné vody. K dalším hydratačním jídlům patří polévka, ovesné vločky a těstoviny, které absorbují vodu při vaření.
Výběr správného jídelníčku je v každém případě důležitý.