Vejce jsou nejenom levné, ale hlavně neuvěřitelně výživné jídlo. Neobsahují jen málo kalorií, ale také bílkoviny, vitamíny, minerály, zdravé tuky, různé stopové živiny.
To znamená, že způsob, jakým připravujete vajíčka, může ovlivnit jejich nutriční profil.
Přehled různých metod přípravy vajec
Vejce jsou lahodná a mimořádně univerzální. Můžete je vařit mnoha různými způsoby snadno je také kombinovat s jinými zdravými potravinami, například se zeleninou. Jejich vařením také zničíte všechny nebezpečné bakterie.
Vaření
Vejce natvrdo se vaří ve skořápce v hrnci s vroucí vodou po dobu 6–10 minut, podle toho, jak dobře chcete žloutek připravit. Čím déle je vaříte, tím pevnější bude žloutek.
Pošírování
Sázená vejce se vaří v mírně teplé vodě, v níž se vytvoří lžící vír. Do něj rozbijte vejce a vyčkejte, až se žloutek obalí bílkem. Poté vyjměte.
Smažení
Smažená vejce se rozklepnou na rozpálenou pánev, která je potřena tenkou vrstvou tuku na vaření.
Míchaná vejce
Míchaná vejce se rozšlehají v misce, nalijí se na rozpálenou pánev a míchají se na mírném ohni, dokud neztuhnou.
Omeleta
Při výrobě omelety se vejce rozšlehají, nalijí do rozpálené pánve a pomalu se vaří na mírném ohni, dokud nejsou pevná. Na rozdíl od míchaných vajec se omeleta nemíchá, jakmile je v pánvi.
5 tipů na vaření super zdravých vajec
Vejce jsou výživná, ale můžete je udělat ještě zdravějšími. Zde je pět tipů, jak vařit super zdravá vejce:
1. Zvolte nízkokalorický způsob vaření
Pokud se snažíte omezit kalorie, zvolte sázená a vařená vejce. Tyto způsoby vaření nepřidávají žádné kalorií navíc, takže jídlo bude mít méně kalorií než smažená nebo míchaná vejce či omeleta.
2. Zkombinujte je se zeleninou
Vejce se k zelenině opravdu hodí. To znamená, že konzumace vajec je skvělou příležitostí, jak zvýšit příjem zeleniny a přidat do jídla další vlákninu a vitamíny. Můžete také přidat zeleninu podle vašeho výběru do omelety nebo míchaných vajec.
3. Smažte je na oleji, který je stabilní při vysokých teplotách
Nejlepší oleje na vaření či smažení při vysokém ohni jsou ty, které zůstávají stabilní při vysokých teplotách a neoxidují tak snadno. Mezi dobré volby patří avokádový a slunečnicový olej. Pokud používáte extra panenský olivový nebo kokosový olej, je nejlepší vařit při teplotách nižších než 210 ° C, respektive 177 ° C.
4. Vyberte si nejvýživnější vejce, která si můžete dovolit
Na nutriční kvalitu vajec může mít vliv několik faktorů, včetně způsobu chovu a kuřecí stravy. Obecně jsou vejce chovaná na pastvinách a ekologická vejce považována za nutričně lepší než vejce v klecích a konvenčně produkovaná vejce.
5. Nepřevařte je
Čím déle vejce připravujete, tím více živin můžete ztratit. Dlouhodobé používání tepla může také zvýšit množství oxidovaného cholesterolu, který obsahují, což platí zejména pro smažení.
Co si dáváte na snídani vy?
Zdroje: healthline.com