I když obsah železa v našem organismu je velmi malý, pro správnou funkci našeho těla je železo nezbytné. Největší množství železa se nachází v hemoglobinu, který je součástí červených krvinek. Ty plní zásadní roli při přenosu kyslíku z plic do ostatních tkání. Poměrně mnoho lidí dnes trápí anémie neboli nedostatek železa, který má za následek nejrůznější zdravotní problémy, jako je únava, závratě či bolesti hlavy.
Problém se vstřebáváním železa
Háček je v tom, že množství železa, které za den zkonzumujete, nemusí být tělem nutně vstřebáno. Železo se totiž vyskytuje ve dvou formách, hemové a nehemové. Zdrojem hemového železa jsou potraviny živočišného původu. Běžně se vyskytuje především v mase. Hemové železo je považováno za nejlepší formu železa, protože ho naše tělo dokáže snadno vstřebat až okolo čtyřiceti procent.
Naopak nehemové železo, které získáváme z potravin rostlinného původu, se vstřebává mnohem méně efektivně. Problém nedostatku železa se tak často týká osob, které před konzumací živočišných výrobků dávají přednost rostlinné stravě. Dalším problémem je, že mnoho látek, které běžně konzumujeme, vstřebání železa snižuje. Naštěstí ale existují způsoby, jak vstřebávání železa zlepšit.
Přidejte vitamín C a beta-karoten
Vědecké výzkumy opakovaně prokázaly, že vitamín C významně usnadňuje tělu vstřebávání železa. Pokud tedy váš jídelníček obohatíte o potraviny, které jsou bohaté na vitamín C, automaticky tak zvýšíte i množství železa, které ze své stravy přijmete. Ke vstřebávání železa v těle pomáhají také potraviny bohaté na vitamin A a beta-karoten.
S kávou, čajem i mlékem počkejte
Káva a čaj jsou bohaté na polyfenoly, které mají bohužel na vstřebávání železa velmi negativní vliv. Pokud tedy chcete maximalizovat množství železa, které z jídla přijímáte, je nejlepší vyhnout se při snídani současnému pití těchto nápojů.
Podobně vápník je nepochybně důležitým minerálem, ale pokud je přijímán společně s jídlem bohatým na železo, rovněž znesnadňuje jeho vstřebávání. Proto se snažte vyhnout pití nápojů obsahujících vápník nebo užívání doplňků stravy s vápníkem během jídla. Vyplatí se vápník přijímat v jinou denní dobu.
Namáčení a klíčení luštěnin či semínek
Další látkou, která brání vstřebávání železa ve střevech, jsou fyláty. Ty se přitom běžně vyskytují v luštěninách, obilninách či sóje. Naštěstí lze ale množství fylátů výrazně snížit jejich namočením nebo naklíčením.
Zdroj: everydayhealth.com, luckyironfish.com