Chřest je lidmi pro své blahodárné účinky na zdraví oslavován již od starověku. Obsahuje totiž mnoho prospěšných látek, které na jaře pomáhají čistit tělo, zbavovat jej toxinů a zásobovat organismus vitamíny a minerály. Když jej zařadíte do jídelníčku alespoň několikrát za týden, budete překvapeni, jaké výhody vám nabídne.
Obsahuje spoustu prospěšných živin
Při konzumaci chřestu získá svůj díl výživy každý kousek vašeho těla. Vysoký obsah kyseliny listové pomáhá ženám se dokonale připravit, jak po fyzické, tak po psychické stránce, na početí. Kromě toho v sobě skrývá také vitamín C, A, E a spoustu minerálů v podobě zinku či selenu.
Posilníte svůj mozek
Odborníci chřest nejčastěji zmiňují jako superpotravinu v souvislosti s látkou zvanou jako asparagin, která se v této zelenině nachází. Jedná se totiž o aminokyselinu, která při pravidelném dostatku v těle dokáže zlepšovat funkce mozku. Hodí se tak jako prevence před mnohými dědičnými chorobami, ale vyloučené není také jeho užívání ve chvíli, kdy se u vás, některá z těchto potíží již v počátečním stádiu projevila.
Pozor na ztrátu živin
Obecně u zeleniny i ovoce platí jednoduché pravidlo. Čím déle bude potravina vystavena vyšší teplotám, tím méně prospěšných živin si uchová. Ideálně by se proto měl chřest konzumovat například v salátech v syrovém stavu. Pro některé však může být příliš tvrdý, proto se doporučuje jej krátce ponořit do vody. Myslete však na skutečnost, že čím více ztrácí barvu, tím méně prospěšných látek z chřestu získáte.
Ničitel karcinogenů
Rakovina se v mnohých případech nedá předpovídat, pokud nesledujete svůj zdravotní stav pravidelně například kvůli obavám z dědičnosti některých chorob. Proto se vyplatí dbát na prevenci. Chřest je v takovém případě ideálním pomocníkem, jelikož karcinogeny pomáhá ničit. Díky tomu může být zabráněno rakovině střeva, kostí, prsu, ale například i plic.
Zdroj: Livescience.com