Jablka jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce. V obchodech je najdete po celý rok, mnoho lidí je také rádo pěstuje na svých zahradách. Kromě toho, že jsou velmi chutná, jsou rovněž překvapivě zdravá.
Obsahují řadu živin, vitamínů a minerálů
Jedno středně velké jablko, o průměru přibližně 7 centimetrů nebo váze přibližně 180 gramů, nám dodá velké množství živin. Podle databáze Fooddata Central jeho konzumací tělu dodáme pouze okolo 95 kalorií, ale též 4 gramy vlákniny, 14 % doporučené denní dávky (DDD) vitamínu C, 6 % DDD draslíku, 5 % DDD vitamínu K a mezi 2-4 % DDD manganu, mědi a vitamínů A, E, B1, B2 a B6. Jablka jsou také bohatým zdrojem polyfenolů. Mimochodem, chcete-li z jablek přijmout co nejvíce těchto látek, neloupejte je.
Prospívají srdci
Pravidelná konzumace jablek je spojována s nižším rizikem srdečních onemocnění. Za jeden z hlavních důvodů se pokládá vysoký obsah rozpustné vlákniny, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Jablka obsahují též polyfenoly, které mají antioxidační účinky. Jedním z nich je i flavonoid epikatechin, který pomáhá snižovat krevní tlak. Konzumace vyššího množství flavonoidů snižuje riziko cévní mozkové příhody až o 20 %.
Snižují riziko vzniku cukrovky
Hned několik odborných studií spojuje konzumaci jablek s nižším rizikem cukrovky 2. typu. Jedna rozsáhlá studie například prokázala, že konzumace jednoho jablka denně je spojena s o 28 % nižším rizikem vzniku cukrovky 2. typu ve srovnání s tím, kdyby člověk žádná jablka nejedl. Polyfenoly obsažené v jablkách pravděpodobně pomáhají předcházet poškození tkáně beta buněk ve slinivce břišní. Beta buňky produkují v těle inzulín a u lidí s cukrovkou 2. typu jsou často poškozeny.
Mají prebiotické účinky
Jablka obsahují pektin, druh vlákniny, která působí jako prebiotikum. Prebiotika následně slouží jako potrava pro tělu prospěšné baktérie v trávicím traktu. Vláknina se během trávení v tenkém střevě nevstřebává, ale dostává se až do tlustého střeva, kde slouží jako potrava pro tělu prospěšné střevní baktérie.
Pomáhají chránit mozek před vznikem Alzheimerovy choroby
Jablečná šťáva může účinně působit proti věkem podmíněné degeneraci mozkových funkcí. Studie, které byly prováděny na potkanech, prokázaly, že jablečná šťáva snižuje koncentraci volných radikálů v mozkové tkáni, a tak zpomaluje zhoršování fungování mozku v pozdějším věku. Šťáva z jablek pomáhá udržovat v mozku správnou hladinu neurotransmiteru acetylcholinu, jehož nízká hladina je často spojována se vznikem Alzheimerovy choroby.
Zlepšují zdraví kostí
Vědci se domnívají, že antioxidační a protizánětlivé sloučeniny v ovoci mohou přispívat k podpoře hustoty a pevnosti kostí. Některé studie ukazují, že konkrétně jablka na zdraví kostí působí velmi příznivě.
Pomáhají při hubnutí
Jablka mají vysoký obsah vlákniny a vody, díky čemuž vás velmi dobře zasytí. Díky tomu jsou doporučovány při nejrůznějších dietách. Existují i nejrůznější studie, které například potvrzují, že lidé, kteří si dali před jídlem kousek jablka, následně snědli v průměru o 200 kalorií méně než ti, kteří jablka nekonzumovali.
Pozitivní vliv jablek na hubnutí prokázal i výzkum 50 žen s nadváhou, které po dobu 10 týdnů zařadily do svého jídelníčku buď jablka, nebo ovesné sušenky. Obě dvě jídla obsahovala stejné množství vlákniny i stejný počet kalorií. Ženy, které jedly jablka, ale v průměru zhubly o 1 kilogram více a celkově konzumovaly i méně kalorií.
Zdroj: everydayhealth.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, ncbi.nlm.nih.gov, fdc.nal.usda.gov, academic.oup.com