Proč je důležité sedět a stát rovně aneb výhody správného držení těla

Sedavé zaměstnání a s ním spojené nepříjemné bolesti krku, zad či ramen vám pravděpodobně nejsou cizí. Viník těchto bolestí? Špatné držení těla. Naštěstí nikdy není zcela pozdě to změnit. A co víc? Správné držení těla má spoustu dalších výhod než jen vyhnutí se bolesti při práci na počítači.

Pomáhá svalům dobře fungovat

Správné držení těla je velmi důležité pro naše svaly. Svaly jsou na obou koncích ukotveny ke kostem, takže jejich schopnost správně fungovat závisí do značné míry na tom, zda jsou tyto kosti ve správné poloze. Když jsou naše kosti v nerovnováze, například je naše hlava v neustálém předklonu kvůli dívání se do notebooku, místo aby byla v jedné linii se zbytkem páteře, má to velmi negativní vliv na naše svaly.

Výsledek? Příliš prodloužené nebo nepříjemně zkrácené svaly, které vedou k řadě potíží a bolestí. Jen při správném držení těla se naše svaly mohou pohybovat tak, jak mají.

Předchází chronické bolesti zad i hlavy

Pokud jsou bolesti krku a zad vašimi stálými společníky, je to pravděpodobně díky tomu, že se hodiny a hodiny krčíte u pracovního stolu či na gauči u televize. Když se hrbíme, naše svaly se stahují do abnormálních poloh. Svaly na zadní straně těla se kvůli hrbení dopředu natahují, a proto ochabují. A svaly na přední straně těla, jako je hrudník a ohybače kyčlí, se nepřirozeně zkracují a napínají, protože zůstávají ztuhlé v jedné pozici.

Nejlepším způsobem, jak bojovat s chronickými bolestmi zad a dalších částí těla je zjednodušeně řečeno sedět rovně. Tak budou vaše svaly v optimální poloze, aby mohly bez podráždění podpírat páteř a hlavu. Sklopená hlava a pokleslá ramena mohou rovněž vytvářet zbytečné napětí, které přispívá k bolestem hlavy.

Zlepšuje krevní oběh

Dobrý krevní oběh je důležitý pro zajištění toho, aby naše tělo dostávalo kyslík a další živiny, které potřebuje ke správnému fungování. Jak můžete snadno optimalizovat průtok krve? Tím, že budete sedět rovně.

Správné držení těla zajišťuje snadné prokrvení všech tkání a orgánů, což umožňuje efektivní přísun živin. Naopak špatné držení těla zhoršuje krevní oběh. Představte si své tělo jako hadici, pokud je v jednom místě zalomená, voda se zastaví. Jakmile se však tento uzel uvolní, může opět proudit.

Zvyšuje kapacitu plic

Představte si opět onu analogii s hadicí, ale tentokrát ji aplikujte na své plíce. Když se hrbíte, vaše plíce nemají vždy prostor pro plné nafouknutí. Když ale sedíte rovně, může se tento rezervoár naplnit. Navíc správné držení těla nám neumožňuje jen snadné dýchání. Připravuje také půdu pro provádění dechových cvičení, jako je hluboké dýchání, které pomáhá podpořit relaxaci.

Dívání se na TV.
zdroj: unsplash.com

Podporuje hladinu energie

Lepší krevní oběh a zvýšená kapacita plic znamenají, že naše tělo dostane kyslík, který potřebuje k tomu, aby fungovalo co nejlépe. A dobře vyživené tělo podporuje dobrou úroveň energie po celý den. Shrbená poloha doslova snižuje množství kyslíku, které můžete vdechnout, což může vést k únavě. Zlepšíte-li své držení těla, zjistíte, že najednou máte i více energie.

Zlepšuje zdraví mozku a dalších orgánů

Průtok krve a s ním spojené živiny jsou skvělé i pro váš mozek. Pomáhají jasně myslet, zlepšují náladu a podporují celkové zdraví mozku. Dobré držení těla je také často „vedlejším produktem“ pravidelného cvičení, které posiluje svaly, aby mohly podporovat správné držení těla, a to následně prospívá i naší hlavě.

Náš mozek komunikuje se všemi orgány prostřednictvím nervového systému. Naše nervy putují z mozku dolů po páteři k orgánům, takže pomáhá, když je tato páteřní dráha v pořádku. Naše orgány fungují jen tak dobře, jak dobře komunikují s mozkem. Správné držení těla umožňuje silnou a vyváženou komunikaci, což vede k lepší funkci orgánů. Špatné držení těla tuto schopnost narušuje.

Předchází zraněním a opotřebení kloubů

Bolesti zad nejsou jediným nepohodlím, které můžete zažívat kvůli hrbení se nad obrazovkou. Špatné držení těla může přispět také ke „zraněním“ souvisejícím s častou prací na počítači, jako syndrom karpálního či kubitálního tunelu, zánět šlach v lokti nebo potíže s ramenem.

Naštěstí i s tím nám může pomoci „narovnání postoje“. Správné držení těla méně zatěžuje zápěstí, loket a rameno, a proto je méně pravděpodobné, že se v těchto oblastech zraníte nebo budete mít bolesti.

V závislosti na činnosti může špatné držení těla též zbytečně zatěžovat klouby, například nás může začít bolet zápěstí, pokud je máte neustále ohnuté nad klávesnicí. Na druhou stranu správné držení těla může udržet klouby v rovnováze a minimalizovat riziko nadměrného tlaku.

Pomáhá trávení

Když máte správné držení těla, vaše vnitřní orgány se lépe „sladí“. To znamená menší tlak na žaludek, střeva a játra, což usnadňuje volný tok potravy a trávicích šťáv. Shrbené držení těla brzdí normální činnost našeho trávicího systému, což nás činí náchylnými k zažívacím potížím.

Vypadáte hubenější

Díky správnému držení těla můžete vypadat až o 10 kg štíhlejší. Špatné držení těla může vytvářet dojem břicha a silnějšího středu. Stůjte nebo seďte vzpřímeně a prodlužte si postavu, kila se rozloží rovnoměrněji a budete vypadat štíhlejší.

Motivace a další tipy pro správné držení těla

  • Postavte se před zrcadlo s normálním držením těla. Podívejte se na sebe ze všech úhlů. Pak narovnejte držení těla a všimněte si rozdílu v tom, jak vypadáte.
  • Často se pohybujte, doporučuje se každých 20 až 30 minut. Nikdo není schopen sedět neustále v dokonalém držení těla; vyžaduje to hodně síly. Když cítíte, že se vaše svaly unavují nebo že se pomalu hrbíte, vstaňte a rozhýbejte se.
  • Při stání držte ramena vzadu a v jedné rovině. Zapojte břišní svaly a udržujte drobné pokrčení v kolenou, abyste se nepřepínali nebo nezablokovali v kolenních kloubech.
  • Vsedě pohupujte pánví dopředu a dozadu, abyste zjistili, kolik máte k dispozici pohybu v páteři. Vaše ideální držení páteře bude uprostřed těchto rozsahů. Dalším snadným trikem je zajistit, aby většina tlaku byla na „sedací kosti“, nikoli na kostrč nebo zadní stranu stehen.
  • Při sezení využijte bederní válec nebo srolovaný ručník, abyste podpořili přirozené bederní zakřivení páteře. Tímto způsobem získáte oporu pro rovnější držení těla, které tak bude udržitelnější
  • Nastavte si v kalendáři připomenutí, abyste se během dne několikrát zkontrolovali. Ujistěte se, že máte uši nad rameny a že k udržení hlavy ve vzpřímené poloze používáte přední krční svaly – nejen svaly zadní části.
  • Abyste si udrželi vysokou hladinu energie, nezapomeňte, že je v pořádku si čas od času odpočinout. Dopřejte svým posturálním svalům jednou za čas přestávku. Mohou se přetěžovat a způsobovat také bolest.
  • Často kontrolujte své tělo. Uvědomění si je pro správné držení těla zásadní. Když jsme zaneprázdněni prací u počítače nebo dobrým jídlem, je snadné sklouznout ke špatnému držení těla.
  • Neočekávejte zázraky hned první den. Držení těla je něco, s čím byste měli počítat a na čem budete pracovat celý život.

Zdroj: dmc-healthcare.com, acpjournals.org, link.springer.com, frontiersin.org, usa.edu

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu