Rybí olej aneb jak ovlivňuje náš mozek a duševní zdraví?

Rybí olej je oblíbeným doplňkem od našeho útlého věku, kdy nás na něj učili rodiče. Obsahuje dva typy omega-3 mastných kyselin – kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a kyselinu dokosahexaenovou (DHA), které jsou vynikající pro zdraví srdce a pokožku.

Ovšem rybí olej má také příznivé dopady na funkci mozku a duševního zdraví. Jaké?

Co byste o rybím oleji měli vědět?

Mastné kyseliny EPA a DHA jsou součástí buněčných membrán a mají silné protizánětlivé funkce v těle. Abyste svému tělu tyto kyseliny dopřáli, je zapotřebí jíst stravu s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin – zejména ryby, ořechy a semínka. Proto se jako doplněk už po mnoho let užívá rybí olej.

Vliv mastných kyselin na funkci mozku

Omega-3 mastné kyseliny jsou nezbytné pro správnou funkci a vývoj mozku. Jejich nízké hladiny mohou urychlit stárnutí mozku a přispět k deficitům mozkové funkce. Kyseliny EPA a DHA hrají důležitou roli v mozku vyvíjejícího se dítěte.

Rybí olej zlepšuje depresivní stavy

Lidé si dlouho mysleli, že rybí olej je spojen se zlepšením duševního zdraví. To také potvrdila nedávná metaanalýza zveřejněná v březnu 2016 na webu NCBI. Podle ní užívání doplňků z rybího oleje zlepšilo příznaky u lidí s depresí. Tyto účinky byly srovnatelné s účinky antidepresiv.

Nepřehlédněte: Listová zelenina – jaké výhody má pro vaše tělo?

V závěru analýzy se také objevuje, že užívání rybího oleje s vyšším množství EPA zlepšují symptomy bipolární poruchy a hraniční poruchy osobnosti. Vědci to vysvětlují tím, že to může souviset s účinky omega-3 mastných kyselin na receptory serotoninu v mozku. Jiní zase přišli s návrhem, že tyto kyseliny depresivní symptomy zlepšují prostřednictvím protizánětlivých účinků.

Protože doplňky rybího oleje mohou ovlivnit srážení krve, poraďte se se svým lékařem dříve, než je začnete užívat.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu