Nadměrná hydratace: jak nám škodí a jaký příjem tekutin je ten správný?

Správná hydratace je zásadním klíčem pro správnou funkci těla. Pití přiměřeného množství vody pomáhá podporovat téměř všechny tělesné funkce, včetně podpory imunity, regulace teploty a přirozené detoxikace prostřednictvím lymfatického systému.

Ve snaze vyhnout se dehydrataci však někteří lidé příjem vody přehání. Kolik vody byste ve skutečnosti měli vypít a jaké jsou následky nadměrného příjmu tekutin?

Jaká nebezpečí hrozí při nadměrném pití vody?

Nadměrné pití vody může mít řadu vedlejších účinků, včetně svalových křečí z nerovnováhy elektrolytů a zvýšené frekvence moči. V extrémních případech může nadměrné pití vody vést ke smrtelné intoxikaci vodou, známé také jako toxémie vodou, otrava vodou nebo hyperhydratace.

Vysokým příjmem tekutin přebytek vody zředí koncentraci elektrolytů v krvi, což způsobí nerovnováhu v mnoha systémech těla. Elektrolyty, jako je sodík, draslík, hořčík a vápník, jsou nabité ionty nezbytné pro mnoho buněčných procesů. Když je koncentrace elektrolytů v krvi příliš nízká, téměř všechny buněčné procesy jsou méně účinné – až téměř nemožné.

Tato nejběžnější nerovnováha se nazývá hyponatrémie, kterou charakterizují:

  • příznaky gastrointestinálního traktu,
  • nevolnosti,
  • zvracení,
  • ztráta chuti k jídlu.

U závažnější formy může jít o otoky v mozku.

Podle čeho vysledovat správný dostatek tekutin?

Barva moči

Jedním ze způsobů, jak kontrolovat příjem vody, je sledovat barvu moči. Ideální barvou je barva žlutá. Ovšem jakmile se objeví tmavě žlutá moč, je to známka toho, že člověk nepřijímá dostatek tekutin. Pokud je ale moč čistá, průhledná, je to známka toho, že člověk pije až příliš mnoho tekutin – a tělo se v tomto okamžiku pouze zbavuje vody.

Časté močení

Průměrný zdravý člověk močí asi každé tři až čtyři hodiny. Nadměrnou hydratací budete nejenom odbíhat každých pár minut na toaletu, ale také dojde k narušení spánku, kdy je intenzita nutkání ještě větší.

Svalové křeče

Kvůli nerovnováze elektrolytů, zejména nízkému obsahu sodíku, je velmi obvyklé, když člověk začne pociťovat svalové křeče nebo svalovou slabost při nadměrné hydrataci. Když se tělo potí, přes pokožku se vylučuje jak voda, tak elektrolyty, takže je nutné tyto dvě látky pravidelně doplňovat i vylučovat. Jakmile dojde k nerovnováze, začnou při vylučovacím procesu trpět svaly.

Pijete i tehdy, když nemáte žízeň

Každý chce být zdravý – a jedním ze způsobů, jak být fit, je zůstat hydratovaný. Ovšem někteří lidé tento fakt berou až příliš vážně. Pokud člověk nemá pocit žízně nebo nemá sucho v krku a v ústech, pravděpodobně není potřeba se napít. Pijte pouze tehdy, když se žízeň ozve sama. A pro lepší přehled si můžete vést deník, kolik denně vypijete vody a kolik jí za den vyloučíte.

Čtěte také: Vyhrajte v boji proti podzimnímu nachlazení.

Objevují se závažnější symptomy

Mezi příznaky nadměrné hydratace patří nevolnost, zvracení, bolesti hlavy a duševní nepohoda. Lidé mohou také běžně pociťovat únavu, svalové křeče a závratě. Ve velmi závažných případech může dojít k záchvatům, kómatu nebo smrti.

Kolik vody denně vypít?

Správný příjem tekutin se u každého člověka liší v závislosti na věku, pohlaví, úrovni aktivity a dalších faktorech. Obecně platí, že pít by se mělo tehdy, když pocítíte žízeň nebo ze sebe dostanete větší množství tekutin (při sportu, nemoci apod.). Také se říká, že za den by měl člověk vypít 6-8 sklenic vody, které nikomu neuškodí.

Pokud si nejste jisti příjmem tekutin, poraďte se se svým lékařem.

Zdroj: mindbodygreen | foto: freepik

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu